Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Game Developers Conference-en a Google bemutatta Stadia nevű szolgáltatását, melynek segítségével a legújabb játékokkal játszhatsz szinte bármilyen eszközön, amelynek van képernyője.

Vagyis amely képes a Stadia futtatására, ehhez pedig gyakorlatilag akár egy régebbi laptop is teljesen elegendő lesz. A szolgáltatás tulajdonképpen olyan lesz, mint a Netflix, az HBO GO vagy a YouTube, csak ezen filmek helyett videojátékokat szólíthatsz magadhoz.

Ha a cég teljesíti az ígéreteit, ezentúl teljesen felesleges lesz bikábbnál bikább videokártyákra elszórnod a pénzed, hiszen akár egy egyszerű tableten is élvezheted a legújabb játékokat 1080p-ben vagy 4K-ban, 60 képkocka/másodperc képfrissítéssel. A Stadia nemcsak hagyományos számítógépeken, laptopokon, okostévéken, tableteken vagy a Google Chromecaston lesz elérhető, de mobiltelefonokon is, így a PC-s videojátékos világ és az asztali konzolok mellett a Nintendonak is elkezdhet fájni a foga.

Ebben a demonstrációban azt mutatják be, hogyan válthatsz át egy egyszerű Play gombra kattintással az Assassin's Creed Odyssey traileréről magára a játékra a YouTube-on keresztül.

A Stadia tehát nem egy hardver. A számításokat nem egy konkrét gép, hanem egy úgynevezett központi adatcentrum végzi, a felhasználói oldalon így csak a streameléshez szükséges technológiának kell rendelkezésre állnia. (És ezzel máris kaptunk még egy érvet az 5G mellett.) A Google azt is ígéri, hogy nem sokára a maximum 4K felbontás és 60 fps képfrissítés mellett elérhető lesz a 8K-s, 120+ fps-es opció is, ami már szinte hihetetlen kategória.

Egy hardvert azonban mégis gyártanak a jól kitalált ökoszisztémához. Egy kontrollerről van szó, ami Wi-fi kapcsolaton keresztül képes kommunikálni az adatcentrumban futó játékkal. Így gyakorlatilag a kontroller lesz maga a konzol, bár a fentiek ismeretében ez az erős leegyszerűsítés több sebből is vérzik.

Plusz egy nagyon fontos info: a Stadia már idén megérkezik! Ha tényleg úgy fog működni, ahogy a Google ígéri, a piac jelenleg legerősebb konzolgyártója, a Sony PlayStation felkötheti a gatyáját.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.