Fájó űr keletkezett bennünk a Game of Thrones évadzárója után, de Damon Lindelof igyekszik betölteni azt egy kis minőségi néznivalóval. Az amerikai premier előtt láttuk a The Leftovers első részét.

Az HBO-pilotot nézni legalább annyira felesleges, mint egy üveg ásványvízzel elindulni egy szabadon választott óceán felé, majd beleönteni azt, mivel egy HBO-széria nem hogy egy rész alatt, de néha egy év alatt sem indul be, és ez bizony a The Leftovers-szel sincs másképp. Lindelof ezúttal egy New York Times-bestsellert vitt a tévébe, melyet a sorozat kreátora, Tom Perrotta vetett papírra. Ha az író neve esetleg ismerősen csengene, akkor biztosan figyelmesen néztük a stáblistát a Gimiboszi (Election) és az Apró hazugságok (Little Children) végén, mivel ez a kifogástalan úriember írta ezeket a történeteket is. Szóval túl nagy baj nem történhet. Elméletileg.

A történet szerint egy furcsa napon egyszer csak nyomtalanul eltűnik a Föld lakosságának két százaléka, ami nem tűnik túl nagy veszteségnek, de annyira elég, hogy a társadalom egy picit megboruljon tőle. A családok, akiket veszteség ért, összeomlottak, és mindenki próbálja úgy élni tovább az életét, ahogyan az csak lehetséges. Egy kisváros is kiveszi a részét a tragédiából, a benne lakó tiniket, rendőr apukát és mindenféle furcsa szerzeteket valamiért legalább annyira megette a bú, mint amennyire egy Lars Von Trier-film szereplőit, de hogy még bonyolultabb legyen az ügy, még valamiféle izgi, egymással nem beszélő tagokkal megáldott, fehérben járó és konstans módon cigiző szekta is garázdálkodik Mapletonban.

És ennél többet tulajdonképpen egyelőre nem tudsz meg. A tinilány szerelmes egy srácba, a kutyákkal valami baj van a környéken, apuka és anyuka viszonya nem tűnik éppen megoldhatónak, szóval maradjunk annyiban, hogy részben érdekes, részben egyelőre nem annyira erős problémákat dob elénk Perrotta és Lindelof, illetve az a Peter Berg a pilot rendezőjeként, aki legutóbb A túlélő-vel boldogított minket.

Hát nem A hátrahagyottak lesz az év feelgood-sorozata, az biztos. Olyan szinten nyomasztó a hangulat, hogy attól az ember ritkán bont pezsgőt, de maradni kell, mert érezni, hogy itt bizony komoly gazságok történnek majd, de jó HBO-sorozathoz híven teljesen biztos, hogy két-három részre szükség lesz a rákattanáshoz. Ez az egy csak egy pici hangulatjelentés, egy alapsztori felfestése, de még nem derül ki belőle sok, annyira viszont pont elég, hogy nagyon várjuk a folytatását.

A színészek elég jó választásnak tűnnek, a nagyobb nevekként bedobott Liv Tyler és Justin Theroux pazarul tudnak zavartan és idegesen maguk elé nézni, talán többre nem is lesz szükség az első évad tíz része alatt, de azért reménykedünk, hogy mégis. Nyilván mindenki arra számít, hogy Lindelof ezzel a sorozattal teszi helyre a Lost végével elkövetett fiaskót, de egyelőre még nem lehet nagy kijelentéseket tenni a The Leftovers-szel kapcsolatban, azt viszont mégis el lehet mondani, hogy hangulata, az nagyon is van, és ha beindulnak az események, akkor már megint egy nagyon kellemes HBO-sorozatot fogunk nézni hetente. Aki pedig nem bírja ki, elolvashatja az itthon is megjelent könyvváltozatot.

És ezt olvastad már?
Ezért érdemes néha átnézned az emailfiókod spam mappáját is