Minket is hidegzuhanyként ért a hír, hogy a Pókemberrel kapcsolatos filmes jogok teljes terjedelmükben visszavándorolnak a Sonyhoz, így a karakternek a továbbiakban semmi köze nem lesz a Marvel filmes univerzumához.

A hírt először a Deadline tette közzé azzal, hogy a Marvel és a Sony nem tudtak megállapodni a mocskos anyagiakban, ezért kölcsönösen felmondták azt a megállapodást, ami egészen addig három mozis vendégszereppel, és két remek önálló filmmel ajándékozta meg minden idők egyik legkedveltebb szuperhősét. A két cég ugyanis az Amerika Kapitány: Polgárháború előtt abban egyezett meg, hogy a Sony kölcsönadja a Pókemberrel kapcsolatos filmes jogokat a Disney-nek, ami így kizárólagos jogokat élvezett a karakterrel kapcsolatos kreatív döntések terén. Így ők készíthették el a hős önálló filmjeit is, melyeket ugyan a Sony pénzelt, de cserébe övék volt a bevétel legnagyobb része is, ami, látva, hogy az Idegenben könnyedén átlépte az egymilliárd dolláros bevételt, igen jó üzletnek bizonyult mindkét fél számára.

Közben a Marvel a szuperhőst az MCU jövőre induló negyedik fázisának egyik központi figurájaként vezette fel, így mindenki teljesen nyugodt volt afelől, hogy kedvence sorsa kifogástalanul alakul.

Ekkor ütött be a szomorú hír.

Ami először teljesen abszurdnak tűnt, hiszen a Végtelen háború, a Végjáték, és főleg az Idegenben után szinte elképzelhetetlen, hogy ezután egy szó se essen a hálószövőről a Marvel moziverzumban vagy az önálló Pókember-filmekben. A hírek szerint egyébként az vezetett a szakításhoz, hogy a Disney jó szokásához híven egy kicsit többet szeretett volna kaszálni az üzleten. Azt akarták, hogy ezután a Pókember-mozik finanszírozását a két cég fele-fele arányban állja, cserébe a bevételen is így osztozzanak, amibe a Sony fejesei semmilyen körülmények között nem akartak belemenni.

Ehhez képest a hír másnapján a Sony hivatalos közleményt tett közzé, melyben csalódottságuknak adtak hangot, amiért Kevin Feige, a Marvel csúcsproducere a Fox felvásárlása után a Disney-hez került tengernyi karakter miatt már nem tudja vállalni a további együttműködést. Ez már csak azért is fura, mert Feige korábban többször is hangoztatta, hogy Pókember az egyik személyes kedvence, akire a Marvel ékköveként is hivatkozott, így meglehetősen fura lenne, ha időhiány miatt mondott volna nemet a további munkára.

Kevin Feige és a Pókembert alakító Tom Holland

A Sony közleménye így egy kicsit sem győzte meg a rajongókat. Bár egyes értesülések szerint a háttérben még folynak az egyeztetések, és mindeddig a Marvel sem kommentálta a híreket, a rajongók úgy döntöttek, nem várnak tovább, és borították a bilit. Egyszerre több (például ez és ez) online petíció indult a Changes.org-on annak érdekében, hogy a Sony bocsássa a Disney rendelkezésére a karakter megfilmesítésének jogait, ami egyébként teljesen jogos rajongói igénynek tűnik, hiszen a Sony korábban kétszer is bedöntötte a franchise-t, míg a Marvel Studios Tom Holland, Jon Watts rendező, valamint belsős írógárdájuk segítségével létre nem hozott egy olyan verziót, ami már teljesen jogosan aratott világsikert.

A szinte már menetrendszerű aláírásgyűjtések mellett hamar megjelent a Twitteren a #BoycottSony hashtag, mellyel egyes rajongók arra ösztökélik az embereket, hogy ne csak a Sony Pictures filmjeit bojkottálják, de a helyzet rendezéséig tegyék félre a PlayStation 4-eket is. Ez egyébként már csak azért is érzékeny téma, mert a Sony épp a napokban jelentette be, hogy felvásárolta a Marvel's Spider-Man című – egyébként zseniális – videojátékot fejlesztő Insomniac Games nevű stúdiót, mely már a Pókember-játék következő részén dolgozik, így az az első részhez hasonlóan biztosan PlayStation-exkluzív lesz.

Miközben a fanok zúgolódnak, lassan elkezdtek szállingózni az első szakmabeli reakciók is. Először Jeremy Renner, azaz Sólyomszem reagált a hírre, amikor az Instagramon arra kérte a Sonyt, hogy adja vissza Pókembert a Marvelnek.

Később pedig Ryan Reynolds szólalt meg, amikor az egyik rajongója azt kérdezte tőle Twitteren, hogy mikor kapják meg végre Deadpool és Pókember sokat emlegetett közös filmjét. A kérdésre Reynolds tőle igen meglepő szentimentalizmussal azt válaszolta, hogy az a film csak az ő szívében létezik.

Szóval úgy tűnik, hogy a legtöbben tényleg azt szeretnék, ha a hálószövő visszakerülne a Marvel filmes univerzumába, már csak azért is, mert ez az univerzum jelenleg szinte elképzelhetetlen nélküle. Igaz, a Sony a Venom című mozival már elkezdte építgetni a saját Pókember-univerzumát, de látva azt, mennyire esetlenül bántak korábban a karakterrel, a rajongók indokoltan szeretnék annak a kezében tudni kedvencüket, aki már bizonyított.

Attól mindenesetre nem kell félni, hogy a franchise gyors halált hal, hiszen Tom Holland összesen négy filmre írt alá, és így vagy úgy, de a még hátralévő kettőt biztosan leforgatják.

Ha minket kérdeznek, mi is jobban szeretnénk, ha továbbra is Kevin Feige felügyelné ezt a projektet.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon