Ettől az atombomba-ellenes 1956-os (magyar) oktatófilmtől rémálmaid lesznek
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Amerikában egy egész generációt sokkolt ez az animáció, ami - akár hiszed, akár nem - magyarok munkája.

Egészen hihetetlen ez a sztori, amivel most feldobjuk az estédet - bár ha lefekvéshez készülődsz, akkor a cikk végén látható videót inkább tedd félre holnap reggelre!

1956-ban a The Ed Sullivan Show házigazdája (kettőt találhatsz, hogy hívták) a tévénézőket a következő szavakkal figyelmeztette: "Ha vannak fiatalok a szobában, akkor kérem, nyugtassák meg őket, hogy a most következő történet csupán a fantázia szüleménye!" Ezzel az A Short Vision című animációt vezette fel, amit az Angliába emigrált Földes Péter és Joan nevű felesége dobott össze, az aláfestő zenét pedig Seiber Mátyás komponálta.

Ed Sullivan a The Beatles-szel

A filmecske az atombomba veszélyeire hívta fel az amerikai lakosság figyelmét, ami négy évvel a hidrogénbomba sikeres kísérleti robbantása után és a hidegháború nyomasztó légkörében egyre aktuálisabb téma volt akkoriban.

A durván rémisztő képsorok a nézők nagy részénél azonnal kiverték a biztosítékot. A show menedzsmentje rengeteg levelet kapott, melyekben szülők panaszkodtak sokkot kapott gyerekekről és átvirrasztott éjszakákról, ugyanakkor sokan üdvözölték a filmet, amiért felrázta a közvéleményt és rámutatott a nukleáris holokauszt egyre reálisabb veszélyére.

Most pedig átnyújtjuk neked magát az alkotást. A libabőr garantált.

(via Dangerous Minds)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.