Már megy Az árnyak az HBO-n, mi két részt láttunk belőle, és leborultunk a kosz, a mocsok, a kilátástalanság, a maffia és a borzalmak előtt.

Hétfőnként jön el a román Umbre ideje, ami az HBO saját gyártású sorozata, és szinte ide hallom az elégedetlenkedő hangokat, hogy de hát az HBO mit akar Romániától, mert hogy hát ők mindig minőségi szériákat adnak ki a kezeik közül, és az a helyzet, hogy most sem nyúltak mellé. Maffiasorozat ez némi családi drámával nyakon öntve, egyszerű történettel, de brutálisan nyomasztó hangulattal, ahol minden rettentően olcsó, kopott, megfakultak az életek, és még a gazdagok is összeszakadnak néha saját nyomorukban.

A történet főhőse, vagy antihőse, kinek hogy tetszik, Relu, aki kettős életet él, taxizik, de néha egy Kapitány nevezetű, tehetős fazon különböző végrehajtói feladatokkal látja el. Ekkor bármi fegyverré válik Relu kezében, vagy környékén, és folyik a paradicsomlé, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. A Kapitány ráadásul rábízza Relura fiát, Teddyt, hogy tanítsa kicsit az élet sötétebb oldaláról, a fiú pedig nagyon is jó tanítványnak bizonyul. Lassan mindenki elkezd függeni mindenkitől, és már most rátennénk egy komolyabb összeget arra, hogy ez a fojtogató légkör nem jelent majd életbiztosítást pár karakternek.

Maguk a karakterek is rettentően sötétek, saját nyomorukban élnek, mondhatni, árnyékaik önmaguknak, és nem is feltétlenül látszik rajtuk a kitörésre való szándék, beletörődtek ők már saját sorsukba, mint ahogy Relu is, aki elrejti családját főnökei, főleg szexmániás Nico elől, aki úgy pattanna rá minden férfi szereplőre, hogy annak pislogni ne legyen ideje. Relu persze családja elől is rejtegeti maffiakapcsolatait, hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, közben mintegy érdekes adalékként a feleségének csodálatos mellei vannak.

Annak ellenére, hogy Románia legsötétebb mocskába húz le Az árnyak, a készítők nem felejtettek el néha humoros üzemmódba váltani, a humor pedig többnyire annyiban merül ki, hogy a párbeszédek közben kiderül, ezek az összezuhant fazonok bizony nem kapaszkodtak túl magasra az IQ-ranglétrán, de ha ütni kell, akkor úgy ütnek, hogy nem szeretnél nekik tartozni, vagy bármilyen kárt okozni az üzletükben. Itt mindenki korrupt és veszélyes, de hát ez alapfeltétele egy jó maffiasorozatnak, szóval aki bírja az HBO-minőséget, és nem ijed meg attól, hogy még nem igazán látott ennyire szakadt környezetben játszódó maffiás cuccot, az teljesen bátran kezdje el nézni Az árnyakat, mert van benne potenciál. Romániában már lement az első évad, a kritikák nagyon jók, szóval maradni kell a végéig. Az HBO Go-n megtekinthető az első rész regisztráció nélkül is.

És ezt olvastad már?
Paul Newman újradefiniálta, mit jelent férfinak lenni