Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Leonardo DiCaprio sokak szerint az Oscar történelmének egyik legnagyobb vesztese. Ez igaz, de ezzel olyan illusztris társaságba került, ahol ez a tíz legenda is tanyázik.

 1. 10/10


  Peter O’Toole

  Jelölések száma: 8

  Az Oscar történelmének legpechesebb alakja, nyolc jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani, pedig az Arábiai Lawrence főszerepéért már 1963-ban is meg kellett volna kapnia, mondjuk Gregory Pecknél sem landolt rossz helyen, akinek a Ne bántsátok a feketerigót-ért nyomták a kezébe a szobrot. A következőekben ezekért a filmekért nem kapta meg az arany trófeát: Becket (1964), Az oroszlán télen (1968), Viszlát, Mr. Chips! (1969), A felső tízezer (1972), A kaszkadőr (1980), Legkedvesebb évem (1982), Vénusz (2006). 2003-ban életműdíjjal jutalmazták, ez az egyetlen Oscar, ami hozzá kerülhetett.

 2. 9/10

  Alfred Hitchcock

  Jelölések száma: 5

  Nem hitted volna, de a termékeny Hitchcock egyetlen igazán nagy klasszikusáért sem kapott Oscart, pedig először 1941-ben jelölték A Manderlay-ház asszonya rendezéséért, majd jött ’45-ben a Mentőcsónak, ’46-ben az Elbűvölve, ’55-ben a Hátsó ablak, ’61-ban pedig a Psycho jelölése, de bármi is történt, a mester mindig hoppon maradt. ’68-ban a peches zseninek ítélték az Irving G. Thalberg Memorial Awardot, hogy mégis el tudjon helyezni egy Oscart a polcán a nagy rakás más díjátadón nyert szobra mellé.

 3. 8/10

  Glenn Close

  Jelölések száma: 6

  Még Leonardo DiCapriónál is pechesebb a csodálatos Glenn Close, aki hat jelölésének egyikével sem jutott fel a színpadra, hogy köszönetet mondhasson istennek. Először 1983-ban került Oscar-közelbe a Garp szerint a világ mellékszereplőjeként, majd ’84-ben A nagy borzongás-ért, ’85-ben az Őstehetség-ért, ’88-ban a Végzetes vonzerő-ért, 2012-ben pedig az Albert Nobbs főszerepéért jelölték. Mindhiába. Bár más díjátadókon nem volt ennyire peches, az Akadémia valamiért nem szereti. Hiba.

 4. 7/10

  Johnny Depp

  Jelölések száma: 3

  Depp mostanában már nincs annyira közel a megtiszteltetéshez, régebben rengeteg emlékezetes szerepe miatt húzhatott volna be legalább egyet a mindenki által nagy erőkkel vágyott trófeából. Furcsa, de nem korai, igazán kultikus karakterei miatt jelölték, először 2004-ben versenyzett A karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka Jack Sparrow-jaként, sikertelenül, de egy évvel később az Én, Pán Péter, majd 2008-ban a Sweeney Todd főszerepe sem ért Oscart a bírák szerint. Ha végre leteszi a kalapos, fura figurákat, akkor talán még kerülhet előnyös helyzetbe a jövőben.

 5. 6/10

  Robert Altman

  Jelölések száma: 5

  Az Oscar történelmének egyik legpechesebb rendezője. Ötször terjesztették elő a legjobb direktornak járó díjra, emellett kétszer távozhatott volna a legjobb film kategória győzteseként, de sem a MASH, sem a Nashville, sem A játékos, sem a Rövidre vágva és sem a Gosford Park nem repítette őt a nyertesek közé. Ahogyan az ennyi sikertelen próbálkozás után a nagyok között lenni szokott, életműdíjjal tüntették ki halála évében, 2006-ban.

 6. 5/10

  Richard Burton

  Jelölések száma: 7

  1953-tól 1978-ig összesen hétszer nyerhetett volna olyan filmek mellék- és főszerepeiért, mint a My Cousin Rachel, A palást, a Becket, A kém, aki a hidegből jött, a Nem félünk a farkastól, az Anna ezer napja és az Equus, de az élet másképp gondolta. Burton azonban egyetlen ponton kitűnik peches társai közül, hiszen még csak életműdíjat sem vágtak hozzá halála után.

 7. 4/10

  Julianne Moore

  Jelölések száma: 4

  Boogie Nights, Egy kapcsolat vége, Az órák, Távol a mennyországtól. Négy film, amelyért Julianne Moore versenyben volt a legjobb mellék- és főszereplőnő díjáért, de bármi is történt, mindig akadt egy jobb. Az eset pikantériája, hogy négy jelölése közül kettőt egy évben kapott, 2003-ban futott Az órák mellékszereplőjének és a Távol a mennyországtól főszereplőjének járó Oscarért, de az utóbbit a The Hours-ban szintén játszó kolléganője, Nicole Kidman, az előbbit pedig Catherine-Zeta Jones zsebelte be a Chicagó-ért.

 8. 3/10

  Ed Harris

  Jelölések száma: 4

  Akadémia vs. Ed Harris: 4–0. Ő sem tudott Oscarral távozni Az órák mellékszereplőjeként, de nem díjazták a Pollock főszerepéért, A Truman Show és az Apollo 13 mellékszerepéért sem, arról nem is beszélve, hány remek szerepéért nem jelölték egyáltalán. Harris nagy valószínűséggel sosem kap majd díjat az Akadémiától, és ez így nincs feltétlenül jól.

 9. 2/10

  Annette Bening

  Jelölések száma: 4

  Először 1991-ben jelölték a Svindlerek mellékszereplőjeként, aztán olyan filmek főszerepeiért, mint a 2000-es Amerikai szépség, a 2005-ös Csodálatos Júlia, és a 2011-es A gyerekek jól vannak. Mindig pechje volt, pedig néha még a mezőny sem volt túl erős. Elég volt egyetlen komoly vetélytárs, és máris alul maradt a küzdelemben.

 10. 1/10

  Amy Adams

  Jelölések száma: 5

  Sokan azért sírnak, mert Leonardo DiCapriót szinte utálja az Akadémia, így nem tud bezsebelni egy Oscart sem fantasztikus szerepeiért, arról viszont nem szól a fáma, hogy Amy Adams ugyanannyiszor volt már jelölt, és ugyanannyiszor távozott üres kézzel. 2006-ban érte a megtiszteltetés először, amikor a Junebug női mellékszerepéért került versenybe, de 2009-ben a Kétely, 2011-ben a The Fighter – A harcos, 2013-ban a The Master, idén pedig az Amerikai botrány sem hozott neki győzelmet. Abszolút benne van a pakliban, hogy ez a helyzet a közeljövőben változni fog, mert egyre jobb szerepeket kap, és remekül él is velük. Szurkolunk neki!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.