Borzalom, skandalum, égszakadás, földindulás.

Az ok ennél aktuálisabb már nem is lehetne:

Az ígéretes fiatal nő című amerikai film egyik kedvcsinálójában a mozi transznemű fekete színésznőjének egy fehér férfi szinkronszínész kölcsönözte a hangját.

Már csak azért sem értjük, hogyan lehetett ennyire balga a film olaszországi forgalmazója, mert az alkotás arról szól, hogy a címszereplő ígéretes fiatal nő részeg bárpillangóként szedeti föl magát férfiakkal, hogy megleckéztesse őket. Ha pedig a mű az alapvetést a #MeToo-tól kölcsönzi, nem egészséges figyelmen kívül hagyni az ezzel rokonelvű tényezőket.

A súlyos tapintatlanság áldozata Laverne Cox, az Orange Is the New Black című sorozat színésznője, aki már ott is transznemű karaktert hozott, és akit a szóban forgó thriller olasz változatában Robert Pedicini szinkronizált, aki szégyenszemre férfi, ráadásul még a bőre is fehér.

Balról jobbra: az Ígéretes fiatal nő címszereplője, Carey Mulligan, a rendező, Emerald Fennel, illetve Laverne Cox. (A háttérben egy női stábtag, bal szélen valami hülye faszi okoskodik.)

A hírt közlő The Hollywood Reporter cikke szerint az olasz nézők emiatt rendesen kiakadtak, bár szerintünk kicsit életszerűtlen ez a fajta általánosítás. Kizártnak tartjuk, hogy a trailer megtekintése után egy emberként álltak föl a taljánok, hogy kiegyenesített kaszákkal meginduljanak a forgalmazó főhadiszállása felé, abban viszont biztosak vagyunk, hogy sokakat annyira sérthetett a dolog, hogy az elégedetlenségükkel telekürtölték a közösségi platformokat.

A sztorira végül a Universal Pictures nemzetközi képviselete is reagált. Természetesen bocsánatot kértek a fiaskóért és megígérték, hogy az olasz forgalmazó gondoskodni fog arról, hogy egy korrekt szinkron készülhessen a műhöz. Érdekesség, hogy az Orange Is the New Black című Netflix-sorozatban Coxot egy olasz transznemű színésznő, Vittoria Schisano szinkronizálta, akit meg sem kerestek az Ígéretes fiatal nő miatt, amit ő egy interjúban a transzneműek elleni támadásnak nevezett.

Azt csak mi jegyezzük meg, hogy Schisano egyébként fehérbőrűként szinkronizálta a fekete színésznőt, amiért egyelőre még nem kért bocsánatot, de ha így haladunk, előbb-utóbb kénytelen lesz ezt is megtenni.

(via)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Kínában csúnyán megerőszakolták a Harcosok klubja végét