Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Liam Gallagher mindent elhozott, amit látni akartál. Egy tökéletes Oasis-haknit. Csak egyetlen dolgot felejtett otthon. A hangját. A Kaleo, a Slaves és Dua Lipa viszont megmutatták, hogy is megy ez jobb esetben, és valahol ez elég szörnyű.

Az Oasisnek annyi. És nem is feltétlenül baj ez. A Szigeten végleg kiderült, miért nem. Liam Gallagher ugyanis annak ellenére, hogy csinált végre egy fasza szólólemezt, élőben egyszerűen elveszett belőle valami. Hozza a jó kis Oasis-programot, nagy ívben leszarja az új dalokat, persze azért néhányat elnyom, ami nem probléma, mivel tényleg jó dalokról van szó, amik nem lógnak ki a nagy klasszikusok közül. A gond nem ezzel van.

A gond már a nyitó Rock’n’Roll Star alatt tisztán hallható. Liamnek konkrétan eltűnt az énekhangja egy bizonyos tartományban. Szevasztok magas(abb) hangok! Eltűntetek már a nyitó dal refrénjének elejéről is. A közönség konkrétan jobban énekel, mint ő. És ha valami, hát ez nagy baj. Liamet azon kívül, hogy egy szórakoztató barom, nagyon lehetett szeretni a hangja miatt is. Ő az egyik utolsó igazi rocksztár, aki brutálisan jó hanggal áldott meg a sors. Még akkor is imádod, amikor kőbunkó, amikor már unod, hogy állandóan a mindenki fikázása van terítéken, amikor századjára ugrik össze Noellel, és nyakon öntik egymást fikalevessel.

Persze akár ezért a folyamatos műsorért is lehet őt szeretni. Lehet azért bírni, mert kifejezetten imád minket, beleszeretett állítólag Budapestbe, ahol azt hitte, hogy még sosem járt, pedig hát ott volt az a 2000-es Sziget-koncert az Oasisszel, de hát ki emlékszik arra? Noel Gallagher például akkor itt sem volt, de az egyik magyar újságíró kérdésére pár évvel később azt mondta, hogy a magyar buli nagyon erős volt, az megmaradt neki. Hát persze Noel. Egy körből kimaradsz. Vagy az összesből.

Liam egyáltalán nem a szólólemezével turnézik. Ő még mindig az Oasisben él, de már nem kell neki Noel hozzá. Jó dalszerzők, producerek kellenek, akik megvannak, lehet úgy tenni, mintha még mindig a régi időkben élnénk, mert valószínűleg neki és a rajongóknak is erre van szükségük. És teljességgel igaza van. Hiába szuper dal a Greedy Soul, a Some Might Sayre többen indulnak be. Még akkor is, ha a magasabb hangjai már nem jönnek ki a főhősből. Ő viszont meg sem próbálja másképp énekelni a dalokat, hogy ez ne derüljön ki, úgyhogy kiderül, aztán lesz, ami lesz. Leszarja ő magasról.

Ettől volt Liam Gallagher koncertje az idei Sziget eddigi legmegosztóbbja. Van, akit ez egyáltalán nem zavart. Mert hogy ezen kívül Liam egyébként azt tette, amihez ért. Egy igazi rocksztár volt, jó dalokat játszott, és még jó fej is volt. Csak énekelni már nem tud annyira, mint régen. Viszont ő még mindig Liam Gallagher, aki most már egymaga az Oasis. Nekem ez kevés, másnak viszont több mint elég.

Kevés, mert van itt valami. Liam előtt a Kaleo lépett fel, a teljesen valószínűtlen izlandi banda, amelynek énekese olyan, mintha most lépett volna ki a szupermodell-képzőből, a hangja viszont olyan reszelős és irdatlanul pontos, hogy egy ilyenért több énekes ölni tudna. Utánuk a Slaves játszott az A38-sátorban, akik nem énekhangjukról, hanem elképesztően energikus játékukról híresek, és jó, hogy össze nem dőlt a sátor a koncertjük alatt. Liam után pedig a Nagyszínpadon a jelenkor egyik legtehetségesebb popcsaja, Dua Lipa lépett fel, aki nem csak flottul tolta előre a show-t, de kifogástalanul énekelt akkor is, ha táncolt, és nem ment az ének playbackről.

Dua Lipa nem véletlenül lett akkora sztár, tényleg irtó tehetséges a csaj, brutálisan jól énekel, jól mozog, és végig érzed, hogy van benne valami pici plusz, ami a társaiban nincs meg. Eleve az, hogy egy olyan dallal tudott befutni, mint a Be the One, ami nem éppen az a tipikus rádiós sláger, mégis rongyosra tolta minden létező csatorna, meglehetősen sokat jelent. Iszonyúan fiatal, gyönyörű, egyetlen lemezzel csinált karriert, és színpadon is remekül működik. Ennél több az ő bizniszében nem kell.

Különösen egy ilyen környezetben tűnt kicsit kevésnek Liam Gallagher, és valahol fura, hogy ezt az elképesztő hangú faszit egy 22 éves popsztár lány, és egy szupermodellnek tűnő rockénekes is lazán leénekli a színpadról. Ha ilyen lenne egy Oasis-reunion, akkor inkább ne legyen. Ha viszont Liam visszatér hozzánk, mert tényleg annyira beleszeretett a városba, akkor már tudjuk, hogy mire számítsunk. Talán a következő lemeze után sem játszik majd sokkal több szólódalt, és valószínűleg akkor sem fog jobban énekelni, de akkor már nem lepődünk meg azon, amit hallunk. Aztán ki tudja. Ha Axl Rose hangját összeszedték, lehet, hogy Liamét is össze fogják. De lehet, hogy inkább ezt is leszarja majd. Valahol ez a rock'n'roll.

Fotók: Rockstar Photographers

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.