Az utóbbi hetek legjobb filmje, de úgysem nézed meg – Emlékezz!-kritika
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Abszolút radar alatt érkezett, alig pár mozi játssza, de Atom Egoyan filmje a most 86 éves Christopher Plummerrel beviszi a gyomrost.

Ha azt mondom, holokausztfilm, az emberek többsége joggal menekül, hiszen nem különösebben tudnak már újat mutatni a témában, azt pedig igencsak nehezen lehet elvárni egy ilyen jellegű mozitól, hogy hatásvadászat nélkül olyan thrillerként funkcionáljon, ami kiemeli az átlag holokausztmozik közül. Az Emlékezz! ellen tulajdonképpen elég sok tényező játszik, de furcsa módon pont ezek a tényezők teszik nagyon jó filmmé.

Atom Egoyan nem különösebben tartozik a kedvenc rendezőink közé, bár tény, hogy ért a lassú folyású, feszült filmekhez. A Rememberben is azt teszi, amihez ért, de szerencsére rendelkezésére áll a főszerepben egy csodálatos Christopher Plummer, aki egy demenciával küzdő öreget, Zevet alakítja. Zevnek célja is akad, az öregek otthonában megbeszélik barátjával Maxszel (Martin Landau), hogy itt az ideje bosszút állni családjuk Auschwitzban való meggyilkolásáért, ami semmilyen oldalról nézve sem egyszerű ügy.

A baj az, hogy amint Zev álomba szenderül, minden kitörlődik az agyából, így Max levelet ír neki, ami ébredés után folyamatosan emlékezteti teendőjére. De egy demenciával küzdő öreg közel a 90-hez vajon lehet elég elszánt, hogy bosszút álljon a múltért?

Ez így lehet, hogy kissé komikusan hangzott, de egyáltalán nem az, az Emlékezz! az elsőtől az utolsó pillanatáig nagyon feszült és csavaros thriller, amelyben Christopher Plummer még vén fejjel is lejátszik mindenkit a vászonról, a többiek csak asszisztálnak az ő road movie-jához, aminek végkifejletét ugyan lehet sejteni, de maradjunk annyiban, hogy bármennyire is gondoljuk, mire megy ki a játék, ez a film nem fog kitörlődni egyszerűen az emlékezetünkből.

8
  • Egy ügyesen bevitt gyomros
  • Lassú, de feszült, csavaros thriller
  • Christopher Plummer fantasztikus
HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.