A VOX mozimagazin bírja, ha az őrület nyomasztó oldalát hatásosan mutatják be egy filmben, de azt is, amikor egy őrült karakter szimplán csak szórakoztató. Decemberi összeállításukban most ilyen vicces csodabogarakat szedtek össze a Dumb és Dumber folytatása kapcsán.

+1 Lloyd Christmas és Harry Dunne (Jim Carrey és Jeff Daniels)

Dumb és Dumber kettyó (2014)

Szótlanul fogyatékost játszani egy kerekesszékben, katéterrel megspékelve, 20 évig, egyetlen poén kedvéért? A Farrelly tesók már itt megvettek minket, pedig csak a trailer első 20 másodpercéről beszélünk. A két zseniálisan hülye cimbora ismét támad, igaz, végül Jennifer Lawrence nélkül.

25. Steve Stifler (Seann William Scott)

Amerikai pite (1999)

Ősi törvény, hogy egy tinivígjátékba mindig kell egy eszement srác, aki minden baromságot megcsinál, mindennek megissza a levét, de végső soron ezért szeretik őt. Vagy nem. De aztán megszeretik. Vagy nem. Esetünkben is ez a sztori, Stifler pedig az egyik leghíresebb ilyen tapló.

24. M. Gustave (Ralph Fiennes)

A Grand Budapest Hotel (2014)

Wes Anderson filmjeiben picit mindenki őrült, de szerencsére a szórakoztató vagy szórakozott fajtából. Legutóbbi kedvencünk A Grand Budapest Hotel gárdája, élén a Ralph Fiennes által alakított főnökkel, aki ha kell, kiáll az inas becsületéért, máskor viszont nyúlként szalad el a rendőrök elől egy meggyanúsítás alkalmával.

23. Barry Egan (Adam Sandler)

Kótyagos szerelem (2002)

Nem először írjuk le, hogy Adam Sandler szinte az összes filmjében olyan fejet vág, ami láttán nem tudunk nem arra gondolni, hogy egy friss heringgel vágjuk pofán őt. Szinte. De a Kótyagos szerelemben kivételesen jól áll neki ez az arc, ez a tesze-toszaság, és minden, ami a kontextusnak köszönhetően itt nem vérlázító.

22. Az egész zenekar

Leningrad Cowboys menni Amerika (1989)

Ha skandináv humorról beszélünk, nehezen tudunk nem Aki Kaurismaki nevére gondolni, aki legtöbb munkájában olyan humánusan mutatja be különc szereplőit, ami egyszerre megmosolyogtató és szívmelengető. Ebben az elborult road movie-ban a humánus rész annyira nem érvényesül, a szórakoztató elmebaj viszont annál inkább.

21. Brennan Huff és Dale Doback (Will Ferrell és John C. Reilly)

Tesó-tusa (2008)

Will Ferrell feje alapjáraton is súlyos mentális problémákról árulkodik, és ez akkor sincs másképp, amikor a golyóit nyomja hozzá bosszúból tesója dobszerkójához. Emellett kettejük hiphop klipje és filmvégi rögtönzött koncertje azok a pillanatok, melyek maradandó emlékek ebből az ámokfutásból.

20. A teljes csapat

Jackass: A vadbarmok támadása (2002)

Az összeállításban szereplő figurákkal ellentétben itt az a különbség, hogy a valóságban is zseniális elmebetegekről van szó, Steve-O, Johnny Knoxville és bandájuk ugyanis olyan dolgokat vállalnak be, amit egy A-kategóriás színész jóval nagyobb gázsiért is kihagyna. Képzeljük csak el Tom Cruise-t hanyatt fekve a levegőbe fosni…

19. Dewey Finn (Jack Black)

Rocksuli (2003)

Jack Blacktől sem áll távol a túljátszás, túlgesztikulálás, ezért előszeretettel bújtatják őt hiperaktív, idegesítő, valahol mégis szórakoztató figurák bőrébe. A Rocksuliban is ez a helyzet, a naplopó ugyanis lelkesedésével rock and rollra neveli a srácokat, de előtte viccesen adja elő a kötelező „tananyagot”.

18. Blöff (2000)

Penge Boris (Rade Serbedzija)

Borisunk egyrészt kíméletlen gyilkológép és elpusztíthatatlan Terminátor, másrészt viszont szabályokat nem ismerő kelet-európai kettyós, aki akkor is rángó arccal, morogva közlekedik, amikor épp halálra gázolták egy pillanattal korábban. Kitartása és klisés akcentusa megköveteli, hogy helyet kapjon a 25-ös válogatottunkban.

17. Donald P. Sinclair (John Cleese)

Üldözési mánia (2001)

A hórihorgas ex-Monty Python egyik védjegye, hogy a legelvetemültebb szituációkban, a leghülyébb létező szókapcsolatok kimondása közben is enervált fapofával tud nézni. Ahogy ebben a moziban is, ahol a világ legszórakoztatóbb fogadásai köttetnek meg általa, miközben mi azon röhögünk, hogy ő nem röhög.

16. Hynkel (Charlie Chaplin)

A diktátor (1940)

Hitlerrel ízlésesen viccelni csak egy Chaplin kaliberű zseni tudott, aki a fizikai hasonlóságot kihasználva minden idők egyik legjobb háborús szatíráját készítette el. Ahogy az önmagától megrészegült Führer a labdával játszik a szobában, az a filmes legenda pályafutásának egyik legemlékezetesebb pillanata.

Szöveg: Hlavaty Tamás

A lista még nem ért véget, tizenöt további őrült vár rád a Vox mozimagazin decemberi számában!

És ezt olvastad már?
ENNYIRE néz ki jól a PS4 egyik legjobb akciójátéka PlayStation 5-ön