Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ennél jobb nyílt világú arcade-stílusú versenyjátékot készíteni nem nagyon lehet. A Forza Horizon 4-et elvennénk feleségül, ha élne.

A Microsoft legjobb döntése volt valaha, amikor elkezdték megjelentetni Xbox exkluzív címeiket PC-n is. Nem mindenki akar ugyanis Xboxot venni az exkluzívok miatt, főleg mivel alig léteznek, de a Forza-széria miatt isten bizony a mai napig hiányzik nekem az Xbox. Nem is feltétlenül a Motorsport, hanem a Horizon miatt. Valahogy annyira eltalálta az egyensúlyt vele a Microsoft az arcade autóverseny és a szimuláció között, hogy olyan csak a mesében van, úgyhogy az is megtalálta benne a számítását, aki egy autós játékban csak akkor hajlandó elengedni a gázt, amikor ki kell mennie wc-re, vagy még akkor sem, és az is, aki álmában is tuningol. Mondjuk ki, a Forza Horizon széria egy csoda.

Most, hogy itt van a negyedik része, gondolnánk, hogy kezd már kifulladni ez a széria, de valahogy mindig sikerül megfelelő minőségű benzint önteni bele, és ezúttal is úgy megy tőle, hogy a japán sinkanszenek hozzá képest zombicsigák. Nem kellett sok újítás a Forza Horizon 4-be, de mégis van benne annyi, amennyitől nem fogod lerakni minimum egy évig.

A sztori még mindig a régi, van egy Horizon nevezetű fesztivál, amely ezúttal egy brit területen fekszik, ez ugye azért jó, mert a britek híresen szolidak, ha fesztiválról van szó. A rendezvény egy elég nagy területet foglal el, biztosan nagyon örülhetnek a lakók, ráadásul ahogy a játék elején mondják, ez a fesztivál sosem ér véget, szóval mehet reggeltől estig a Prodigy és a Parov Stelar.

A fesztiválnak van egy központja, de ez mellékes, úgyis állandóan úton leszünk mindenfelé, főként kis téglaházak, és… ööö… kis téglaházak között. De ez mondjuk nem igaz, hiszen bevesszük majd a nagy brit tájat, az utakat, a mezőket, és ha bárki is azt hiszi, hogy egy unalmas nyílt világban megy a vezetés, az orbitálisan nagyot téved. Egészen elképesztően szép a játék, a táj él, a forgalom mondjuk nem tükrözi a brit kisvárosokét, de talán jobb is így, nincs is annál rosszabb, amikor egy Lambóval araszolunk a dugóban valamelyik belvárosban. Ez a játék nem erről szól.

Inkább arról szól, hogy brutális sebességérzetet nyújtva száguldozzunk különféle állapotú utakon mindenféle helyzetekben, akár aszfaltos körversenyekben, vagy földutasakban, vagy ha az egészet eluntuk, akkor teljesítsünk pár kaszkadőrmelót, amelyek egyébként meglepően feldobják a játékot, kicsit olyan, mintha a készítők a gegek legnagyobb százalékát ide dobálták volna be, úgyhogy érdemes végigpörgetni őket, már csak azért is, mert ezekért elég szép jutalmak járnak. Ház, autó, csillogás, aranyélet.

Több mint 400 elérhető autóval lehet elindulni száguldozni, aminek egy részéért persze a pénztárcánkba kell nyúlnunk, de a többit rendes tempóban adagolja nekünk a játék, néhányat csak úgy hozzánk vág bizonyos versenyekért, néhányat a játékban összegyűjtött kreditekért lehet megvenni, de akár a helyi szerencsekeréken is kipörgethetünk magunknak pár jobb példányt, sajnos néhány kevésbé jobbat is, de nem baj, elférnek majd mindannyian a garázsban, maximum porosodni fognak.

A Forza Horizon 4-be gyakorlatilag pillanatok alatt bele lehet szeretni. Ő a játékok Emma Stone-ja. Kicsit őrült, kicsit kiszámíthatatlan, de gyönyörű és rengeteg lehetőség van benne. Ha kell, akkor arcade-közeli ralijátékká változik, ha kell, akkor eszetlen aszfaltos gáznyomdává, aztán egyszer csak fogja magát, és eltörli a korlátokat, hogy nyugodtan ki tudj sodródni a francba egy-egy offroad-versenynél, majd nézd csak, hát nem szét kell barmolni egy angol kis falut egy izomautóval a Peer Gynt dallamaira? Hát mi ez, ha nem maga a megtestesült tökéletesség?

Autós játéknak ritkán van humora, de a Forza Horizon 4-nek van, ráadásul olyan, amit csak nagyon ritkán dob be, de akkor legalább nagyot üt. Az, hogy bizonyos nagy versenyek alatt csak komolyzenét hallgathatunk, vagy hogy a kaszkadőrmutatványok koordinátora folyamatosan szabadkozik amiatt, hogy milyen hulladék lesz a film, amihez asszisztálnunk kell, és inkább ne kérdezzünk semmit, az egy eszméletlen játékfejlesztői jófejség. A Forza Horizon 4 megtehette volna, hogy csak eszetlen száguldozást ad sokféle verzióban, de hozzáadott a képlethez pár apróságot, néhány tényleg egészen icipici dolgot, és máris meg vagy véve kilóra.

Itt vannak például a folyamatosan váltakozó évszakok. Ez simán tűnhetne parasztvakításnak, de nagyon nem az, mivel többször is végig kell majd mennünk ugyanazokon a pályákon megváltozott időjárási viszonyok között, és nagyon nem lesz ugyanaz az élmény. Az pedig tényleg csak a hab a tortán, hogy ha jobban szétnézel, az utakon az évszaknak megfelelő munkagépek járnak. Ősszel mondjuk traktorok, télen pedig hókotrók. Apróság, igen, de mennyire életszerűvé teszi ez a játékot!

Másik oldalról viszont nehéz komolyan venni, amikor az autónkkal úgy tűntetünk el kőfalakat, mintha kartonból lennének, lehet, hogy ez már a Brexit előszele, ki tudja, nincs már pénz kőre sem, viszont máskor meg szuper, hogy kvázi focizni tudunk a szalmabálánkkal, úgyhogy talán az a legjobb megoldás, ha nem vesszük ezt az egészet véresen komolyan.

A Forza Horizon 4-ben rengeteg tartalom van. A hangulata abszolút verhetetlen, a versenyzés élménye pedig elképesztő. Néha olyan őrült, hogy már-már kérnénk abból, amit a fejlesztők isznak, kellemesen kreatív, és gyakorlatilag abbahagyhatatlan. Embertelenül jól is fut PC-n, mi mondjuk az Asus brutális gamerlaptopján, a Zephyrus GM501-en teszteltük, amivel extrém beállítások között stabil 70 FPS-t tudott felmutatni úgy, hogy közben gameplayt is rögzítettünk, de mondjuk azzal a hardverrel elvárom, hogy mellett még videót is rendereljen zökkenőmentesen. Aztán kipróbáltuk egy régebbi ROG-laptopon is 950M-videókártyával, úgy is gyönyörűen futott, és visszafogottabb grafikai beállítások mellett is pofásan nézett ki.

Összességében a Forza Horizon 4 olyan, mint amilyen a The Crew 2 szeretett volna lenni. Itt ez a bitang nagy nyitott világ, az okosan az arcunkba tolt arcade-hangulat, a meglepetések, a poénok, az apró odafigyelés, ami kiemeli ezt az egészet a haverjai közül. A Crew csak egy korrekt játék volt, amivel jól el lehetett lenni, a Forza Horizon 4-gyel viszont szerelembe lehet esni. Nem lehetek elég hálás a Microsoftnak, hogy már szinte minden exkluzívjukat kiadják PC-re. Isten tartsa meg ezt a jó szokásukat.

10
  • Gyönyörű
  • Nagyon tartalmas, néhol meglepő és helyenként egészen vicces
  • Ennél többet a nyitott világú arcade versenyzésből kihozni nagyon nehéz

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.