Mozikban a BeSZERvezve, a premier apropóján a VOX elmélázott azon, hogy a Rekviem egy álomért – Trainspotting - Egy kosaras naplója tengelytől balra és Oliver Stone munkásságán túl is léteznek olyan filmek, amelyekben a (könnyű) drog nem rossz, sőt: a humor forrása.

No de miért is olyan vicces betépni? Akarom mondani: miért vicces másokat nézni, ahogy betépnek?  Ilyenkor az agy átáll egy egészen más pályára: valaki belassul, valaki őszinte lesz, valakinek kinyílnak az érzékei és őrülten érdekes dolgokat lát egy üres csészében is, valaki pedig egyszerűen csak mindent viccesnek talál. Noha Washingtonban, az Egyesült Államok fővárosában már legális és már Chaplin is élt vele, senkit sem szeretnénk biztatni a fogyasztásra – ám egy pozitívuma mindenképp van az alkohollal szemben: a marihuánától senki nem lesz agresszív, legrosszabb esetben Nagy Lebowskivá változik.

Az ikon – A nagy Lebowski

Az igazi hippi hős, az autója tetején doboló, sörszagú tekebajnok egyszerűen elvan, és nem nagyon izgatja semmi. Amikor pedig a Töki belassulva, alsógatyában ül egész nap, az lényegében a betépés esszenciája.

„Retardálttá szívtad magad, haver”

Rengeteg film épül a Hé haver, hol a kocsim-szerű helyzetkomikumra, arra, hogy a srácok betépnek és hülyeségeket csinálnak, elfelejtenek dolgokat, belassulnak és együtt nevetnek. A Péntek-filmek, valamint a Half baked is talán Jay és Néma Bob párosától eredeztethető. Jay-t és Néma Bob-ot Kevin Smith, színész, író és rendező talált ki (ő is játssza Néma Bobot), Smith számos filmjében feltűnnek. Először a Shop-stopban láthattuk őket a bolt előtt ácsorogni. Jay egyszerű lélek, gondolatvilágát a szex és a kötözködés tölti ki, Néma Bob pedig rendszerint grimaszokkal és gesztusokkal kommunikál, nagyon ritkán szólal meg. Dílerkednek, füveznek, cigiznek.

A Végre péntek-ben Chris Tucker tanítja letüdőzni a spanglit Ice Cube-nak. A rapper által játszott Craiget szabadnapján elbocsátják állásából, így a napot barátjával, Smokey-val (a komikus Tucker) és azzal tölti, hogy megpróbálja elkerülni apját, aki azonnali munkakeresésre buzdítja. Smokey problémája azonban még nagyobb: 200 dollár értékű marihuánát kellett volna eladnia, ám ehelyett elszívta mindet, így estére össze kell szednie a pénzt, különben csúnyán megbánja.

James Franco és Seth Rogen

Nem tudjuk, mennyi cuccot fogyasztottak el, hogy leforgassák Kanye West és Kim Kardashian után kockáról-kockára a Bound 2 című szám videoklipjét, melyben félmeztelenül motoroznak és csókolóznak a bíborvörös naplementében, de James Franco és Seth Rogen már régi motoros a stoner-bizniszben. Az Ananász Expressz főhősének, Dale-nek mindössze három elve van: 1. dolgozz minél kevesebbet. 2. szívj minél többet. 3. ne látogasd meg a csajod szüleit. Aztán a dílere, a hozzá hasonlóan szuperlusta Saul egy fantasztikus, új anyaggal kínálja meg: az Ananász Expresszel, ami ugyan üveges tekintetet és múlhatatlan jókedvet okoz, viszont ennek köszönhetően tanúja lesz egy gyilkosságnak, áldozata egy nyomába eredő kábítószer-kereskedő bandának és még a barátnője apja is egy puskával üldözi, egyre több őrült, lehetetlen, lövöldözéssel, robbanással, bujkálással és autós száguldozással járó kaland következik.

Rogenék egyébként 2013-ban forgattak egy vicces apokalipszis filmet is a haverokkal, az Itt a vége során mindenki nagyon csúnyán végzi, jönnek a meteorok meg a mélybe rántó lények, ám a központi probléma a túléléshez mégiscsak az, hogy elfogyott a fű.

A cikk a VOX mozimagazin augusztusi számában folytatódik!

Szöveg: Terján Nóra

És ezt olvastad már?
Kínában csúnyán megerőszakolták a Harcosok klubja végét