Ha azt mondod, halványlila fingod sincs arról, hogyan működik a kriptopiac és lassan fáradt nagypapaként legyintesz arra, hogy Elon Musk konkrétan a semmiből csinált milliárdokat, amikor elkezdte tolni a poénnak induló Dogecoin szekerét, ne félj, mi biztosan nem nézünk hülyének.

A világ ugyanis tényleg kezd kifordulni a négy sarkából. Erre valóban Musk a legjobb példa, aki már azzal is vagyonokat képes teremteni (vagy épp eltüntetni), ha kiír egy nyamvadt szót a Twitterre. Buborékok nőnek, zsugorodnak, és ha az egészre annak a kitételnek a biztos tudatában tekintünk, hogy végső soron muszáj tényleges értéknek lennie a vagyonfelhalmozódás mögött, akkor elkerülhetetlennek tűnik az, hogy egyszer csak az egész kipukkan, mint egy túlfújt traktorgumi.

Na de most még nagyon nem tartunk ott.

Annyira nem, hogy még csak most indult be az új őrület, az NFT, vagyis a non-fungible token képében, ami gyakorlatilag olyan, mint egy digitális műtárgy, amiből csak egy darab létezik az egész virtuális térben. Ilyenek például a mémek, melyeknek létezik valahol az interneten egy eredeti verziója, ami egyedi, megismételhetetlen, és amiért egyesek hajlandóak igen súlyos pénzeket kifizetni.

Az NFT őrület lassan el is kezdte milliomossá tenni a legismertebb internetes mémek tulajdonosait. A Disaster Girl néven elhíresült mém főszereplője például ma már 20 éves, és nem rég kapott 473 ezer dollárt, azaz nagyjából 130 millió forintot az eredeti fotóért.

Na, ezért mosolygott annyira!

Ha pedig ez a szitu, hát hülyék lennének a mémkultúra jelesei, ha nem fáradnának a kasszához szép tömött sorokban.

A következő instant milliomos Charlie lesz, akit a Charlie megharapta az ujjam című videóból ismerhetsz még kisbaba korából. Soha nem tudjuk már meg, hogy miért, de ez a 2007-es videó 14 év alatt több mint 881 millió megtekintést ért el a YouTube-on.

A rajta szereplő testvérpár ma már 14 és 17 évesek, és tutira nagyon jól fog jönni nekik az a pénz, amit a videóért kapnak, a szülők ugyanis árverésre bocsátották a klip eredetijét, majd azt május 23-án törölni is fogják a netről.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ha van igazság, ez a trend Magyarország első igazi mémemberét, Szalacsi Sándort is kőgazdaggá teszi. Sándor ugyanis akkor lett celeb, amikor az internet még csak a gimi számtech termében volt elérhető, és sokunk csak írott cédéken tudta továbbadni az élményt.

Igen, mi is tudjuk, hogy erre sajnos minimális az esély. Sándor ugyanis csak Magyarországon sztár, egy értelmes magyar ember pedig nem fog milliókat költeni valamire, aminek igazából az égadta világon nincsen semmi értelme. (Az ilyesmit hagyjuk meg a hanyatló Nyugat passziójának!)

Másfelől pedig, szegény Szalacsi úrnak pont semmi köze nincsen az eredeti videó tulajdonjogához.

Azért ha azt mégis milliárdokká tudná tenni valaki NFT formájában, legyen már oly jó, és küldjön az embernek egy láda sörre valót.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Majdnem benézett Párizsba egy beluga