Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A neten számos leírást lehet találni arról, hogyan készíts a használt cédéidből asztali lámpát, és bár a rendkívül részletes útmutatók elsőre ijesztőnek tűnnek, a cédélámpa elkészítése egyáltalán nem nehéz és időigényes mutatvány.

A leírások ugyanis csak azért ilyen hosszúak, hogy azok is megértsék, akik a kalapácsot is a fejénél fogják meg. A cédélámpához nem kell más, mint egy izzófüzér, ami kiváltható egy kisebb halogénlámpával is, de ebben az esetben valószínűleg kénytelen leszel kiszélesíteni a cédék közepén található lyukat. Az égősort egy rúdra erősítjük, a rúd alját pedig ragasztóval vagy minimális fúrással a talapzatra, ezután pedig csak el kell kezdenünk rakosgatni a régi cédéket, amíg teljesen el nem lepik az égősort.

Persze mint mindent, ezt is lehet bonyolítani, például egy igényesen kidolgozott talppal, amihez már szükséged lehet néhány eszközre, de ha nincs kedved otthon vesződni vele, egy szakember valószínűleg néhány ezer forintért elkészíti a kívánt formát.

A videóban látható színváltós lámpához egy RGB izzósort használtak, amihez egy távirányító is tartozik. A működéséhez szükséges eszközöket a készítő készen vette (bármelyik műszaki boltban beszerezhetők), és egy sóval töltött CD-tokban rejtette el, ami a lámpa alapjaként is tökéletesen funkcionál, ráadásul a lámpa felkapcsolása után sejtelmes fényt áraszt.

(Fotó: Chad Johnston)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.