Kicsit rocktúlsúlyos a friss ajánló.

A Népstadion-beli Queen-koncert a MOM-ban

Ma már el se tudjuk képzelni, mit jelentett 1986-ban Magyarországon részt venni egy Queen-koncerten, de 72 ezren átélhették a helyszínen. Ez volt az első stadionkoncert Magyarországon, sőt a vasfüggöny mögött, amelyen a világ élvonalába tartozó rockzenekar lépett fel. Tizenhét kamerával rögzítették a show-t, a Magic – A Queen Budapesten nemcsak kordokumentum, hanem remek film is lett, többek között 1987-ben, Londonban a British Video Awards díjkiosztóján elnyerte az év Legjobb zenés filmje díjat.

A Queen menedzsmentje 2012-ben digitálisan restauráltatta a képet, és 5.1-ben újrakeverték a hangot. A Hungarian Rhapsody a koncertfelvételek mellett a zenekar Magyarországon eltöltött napjaiból is ad egy ízelítőt, ilyen ikonikus pillanatok voltak például a dunai hajókirándulás, a gokartozás a Hungaroringen, vagy a látogatásuk Szentendrén.

A koncertfilm néhány napig mozivásznon is látható.

Mikor? Február 1-jéig, naponta 20 órakor

Hol? Cinema MOM (Budapest XII., Alkotás utca 53.)

Rockerek állóképeken

Vértes György fotóriporter több mint negyven éve kezdett fotózni, legelismertebb munkái a popzenéhez kötődnek. A kiállítás anyagát képező nyolcvan fotón szereplő zenészek sok esetben a barátai is. „Tudtommal ez az érzés kölcsönös. Ha a kölcsönös tisztelet megvan, sokkal jobban dolgozunk. Mindegy, hogy a fotón Csepregi Éva vagy a P. Mobil látható, hiába tetszik egyik-másik műfaj jobban, a teljesítményt elismerem, a képeimmel pedig megtisztelem az adott művészt. Szerintem megfér egy fotós életében Zoltán Erika és a Pokolgép” – mondta Vértes.

Vértes György: Egy rockfotós naplója c. vándorkiállítása 2020-ban indult, és most ért utolsó állomásához, Budapestre.

Mikor? Február 10-ig

Hol? Kossuth Klub (Budapest VIII., Múzeum utca 7.)

Valóra vált képzelet a Műcsarnokban

A tavaly elhunyt Gyulai Líviuszt a művészettörténészek a nagy grafikus generációhoz szokták sorolni. „Utazóféle vagyok. De sosem csak átutazó. Arra vágyom – s tudom, e kívánságom mind elérhetetlenebb –, hogy elidőzhessek egy-egy munkám világában, a képzelet számomra nagyon is valóságos színhelyén” – mondta.

Főként könyvillusztrációkat és animációs filmeket, valamint ironizáló archaizáló tollrajzokat, linómetszeteket, litográfiákat és rézkarcokat készített. Weöres Sándor könyvének, a Psychének illusztrálásával robbant be a kulturális köztudatba. 1974-ben került a Pannónia Filmstúdióba, és vált a magyar animációsfilm egyik nagy alakjává is. A Műcsarnokban betekinthetünk rendkívül gazdag életművébe.

Mikor? Február 20-ig

Hol? Műcsarnok (Budapest XIV., Dózsa György út 37.)

És ezt olvastad már?
Látszólag a semmiből lép elő egy ember ezen a felvételen
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!