Ebben a hónapban is beleolvashatsz a VOX mozimagazin aktuális számába, ezúttal 51 olyan alig ismert infó kerül elő az Elrabolva mindhárom részéből, amitől az egyszeri rajongó lerakja a haját. Jöjjön most ezek közül 25 darab, a többiért olvasd a VOX januári számát!

1. Liam Neeson állítása szerint mindig is imádta Luc Besson filmjeit, az első rész forgatókönyve pedig „halálos egyszerűségével” ragadta meg. Ráadásul a lehetőségért is odavolt, hogy ilyen változatos és izgalmas fizikai feladatokat kell majd megoldania.

2. Az sem volt utolsó szempont a számára, hogy három hónapot tölthetett Párizsban. „Vártam, hogy jó fej franciákkal dolgozhassak, valamint hogy remek kaszkadőrökkel lóghassak együtt.”

3. Neesont olyannyira nem a siker vezérelte, hogy utólag még azt is beismerte: „Azt hittem, majd visszahozza a befektetett pénzt, aztán öröke eltűnik a DVD-k világában…” Tényleg azt gondolta, hogy a film egyből csak DVD-forgalmazásra kerül és így nem lesz annyira ciki. Ezért vállalta a szerepet, ami enyhén szólva nem volt egy nagy színészi kihívás a számára.

4. A filmben Neeson által alkalmazott harcművészeti ágat Nagasu dónak hívják. Ez egy hibrid stílus, mely a dzsúdóból, az aikidóból és a dzsiudzsicuból meríti elemeit.

5. A Neeson nejét játszó Famke Janssent ez a film motiválta, hogy fellépjen a korrupció ellen. Ma már az Egyesült Nemzetek Kábítószer-ellenőrző és Bűnmegelőzési Hivatalának jószolgálati nagyköveteként tevékenykedik.

6. Egy kis tudatalatti előkészítés a nézőnek: még mielőtt bármiféle akcióba keveredne, Bryannek súrlódások látszanak az arca bal oldalán. Ez máris arra utal, hogy szabadidejében nem hímezgetni szokott.

7. Az egyik jelenetben Jean Claude (Olivier Rabourdin) a Piroska-mesét mondja el a két gyermekének. Piroska figurájával a gyerekeket az idegenekkel szembeni bizalmatlanságra szokás nevelni, míg a prostitúció elleni harc szimbolikájában is kulcsmotívum. A filmben mindkét téma fontos szerepet kap.

8. A történet során Bryan Mills 35 embert öl meg, hogy eljusson a lányához.

9. A film vége felé Bryan leugrik a "Pont des Arts" hídról Párizsban. A jelenetben a híd teljesen kihalt, pedig az életben nem ilyen: éjszakánként sokan itt találkoznak, boroznak és gitározgatnak.

10. A Rotten Tomatoes 58 százalékot adott a filmre, 168 kritikus véleménye alapján, a site pedig egyezményesen így írt róla: „Az Elrabolva tagadhatatlanul jó szórakozás, menő akciójelenetekkel, de azért nagyobbrészt agyatlan ujjgyakorlat”. Az IMDb-n mindenesetre 7,9 csillagon áll jelenleg…

11. A Los Angeles Times kritikusa, Kenneth Turan szerint a film „olykor akaratlanul is buta (…) Nyilvánvaló, hogy az Elrabolva nem az az akciófilm, mely együgyű forgatókönyve vagy középszerű színészi játéka miatt aggodalmaskodik. A legnagyobb szerencséje, hogy Neeson a főszereplője.”

12. A film a premier napján az USA-ban összesen 9,4 millió dollárt hozott, s ezzel a legjobb Super Bowl-hétvégi nyitónap rekordját döntötte meg.

13. Az első Elrabolva 25 millió dollárból készült, s világszerte 226 milliót hozott.

14. A Family Guy 10. évadjának 20. epizódja egy az egyben az Elrabolvá-n alapul.

15. A Brian's a Bad Father című epizódban Brian megjegyzi, hogy ha Zooey Deschanel lett volna a főszereplő lánya, az sokkal eredetibb lett volna.

16. Egy kivágott Family Guy-jelenetben Bryan Mills figurája elrendeli, hogy az emberrablók küldjék el neki Zooey Deschanel fejét.

17. A Castle 5. évadának egyik, nem túl eredeti részében Richard Castle lányát, Alexist elrabolják, és Párizsba viszik, majd Castle utána megy. Kevin Ryan detektív egyik szövege: „Mit gondolsz, ki vagyok én, Liam Neeson?”

18. 2011-ben egy önjelölt terrorellenes szakértő, bizonyos William G. Hillar azt állította, hogy a film a saját történetén – meggyilkolták a lányát – alapul.

19. Hillar azt mondta, több mint 12 évig oktatott kormányzati hivataloknál, többek között az FBI-nál biztonsági szakértőként. Elég meggyőző volt a weboldala – amíg le nem bukott.

20. Végül kiderült, hogy a férfi csak egy radarkezelő volt egy parti őrségnél 1962 és 1970 között, s soha nem volt köze az USA hadseregéhez. Büntetésként 500 óra közmunkára és kártérítés megfizetésére kötelezték.

21. Az Elrabolva 2 lassan indult el, mert Neesont állítása szerint pár évig kimondottan béna ötletekkel bombázták. Végül erre a projektre is a helyszín miatt kattant rá a színész.

22. „Miután Luc és írótársa, Robert Mark Kamen kitalálták, hogy játszódjon a történet Isztambulban, egyből felcsillant a szemem, hogy na, ez működhet. Ráadásul Famke Janssen karakterét is jobban belevonták a sztoriba” – mesélte a színész.

23. Az isztambuli forgatás elég kaotikus volt, mert a boltosok és az utcai árusok nem voltak túl együttműködőek. Nem zárták be az üzleteket, még akkor sem, amikor a legdurvább autós üldözéseket vették fel.

24. Ugyan senki nem sérült meg, de Neeson szerint ez is hozzáadott az egzotikus hangulathoz. „Az extra statisztákat nem casting révén kaptuk, hanem rendes civilek voltak, akik siettek a napi dolgaik után.”

25. Viszont az autós jelenetek ezért voltak extrán feszültek, hiszen a színészek sosem tudhatták, ki bukkan fel egy boltból. A rendőri jelenlét sem sokat segített, sőt, pár rendőrautót tropára is törtek a forgatás során.

(Szöveg: Vörös Adél)

Még nincs vége, a cikk a VOX mozimagazin januári számában folytatódik!

És ezt olvastad már?
ENNYIRE néz ki jól a PS4 egyik legjobb akciójátéka PlayStation 5-ön