Olykor igen nagy baj lehet abból, hogy az e-sportolók a nagy versenyeken kívül is közvetítik azt, ahogy játszanak, és ilyenkor van idejük fecsegni, ráadásul a közönség is adott. Míg egy focistát általában csak a játékkal kapcsolatban kérdezik a pálya mellett, addig egy hivatásos gémer simán elő tud adni egy kiselőadást bármiről sportolás közben. Ez a gyönyörű sztori is egy ilyen eszmefuttatással kezdődik.

A Red Bull által is pénzelt Cyclops Athlete Gaming nevű csapat egyik japán tagja, bizonyos Kana „Tanukana” Tani – aki a Tekken című verekedős játékban már begyűjtött néhány érmet az egyesületnek – február 15-én egy élő közvetítés közben megeresztett néhány igen okos megjegyzést egy nagyon fontos társadalmi problémára reagálva.

Egészen pontosan ezt mondta:

A 170 centi alatti férfiaknak nincsenek emberi jogaik.

A kijelentést aztán még sikerült megfejelnie azzal, hogy szerinte az alacsonyabb férfiaknak el kellene menniük csonthosszabbító műtétre, sőt, a kismellű nőknek is odaszúrt egyet, amikor mindehhez hozzátette, hogy akiknek A kosaras melltartó kell, azoknak sincsenek emberi jogaik.

Azt nem tudjuk, Tanukana kisasszonynak mekkora

A kijelentések súlyosságának helyes megítélése érdekében azt is tudni kell, hogy a nyugati sajtó által emberi jogként fordított japán szó a szigetországban egyúttal azokra a tárgyakra vagy tulajdonságokra is használatos, melyekkel egy játékosnak kötelezően rendelkeznie kell. Szóval a költői túlzás lehetősége benne van abban, ahogy Japánon kívül előadták ezt a történetet, az viszont bizonyos, hogy otthonában is hatalmas felzúdulás lett Tanukana eszmefuttatásából.

A sztorit aztán a hölgy még tovább súlyosbította, ugyanis egy azóta törölt Twitter-bejegyzésben leírta, nem akart ő bántani senkit, csupán hülyén sikerült neki megfogalmazni, hogy szereti a magas faszikat. A népharag tehát szépen dagadt, mint a kelt tészta, azután különösen, hogy valaki előásott egy 2020-as élőzést, melyben Tanukana azt mondta valakinek, hogy ölje meg magát.

Végül az egyesület is kénytelen volt megszólalni az ügyben, és mivel addigra a fontosabb szponzorok is elkezdtek elpárologni játékosuk háta mögül, bizony nem fogták vissza magukat:

A Cyclops Athlete Gaming elnézést kér Tanukana helytelen kijelentéseiért és a szavai által okozott fájdalomért, valamint azokért a kellemetlenségekért, amit ez a nyilatkozat okozott a csapatot támogató rajongók és szponzorok számára. (...) Tanukana kisasszony 2022. február 15-én elhangzott nem helyénvaló kijelentéseitől egyesületünk elhatárolódik, játékosunk szerződését megszüntettük.

A főszereplő is bocsánatot kért azóta, amit csak azért nem idézünk teljes hosszában, mert a nyilatkozat az ilyenkor szokásos, unalomig ismert fordulatok összes variációját felvonultatja. Tanukana két kézzel szórta a hamut a fejére, felemlegette az „elárult rajongókat”, véleménye elfogadhatatlanságát, és azt is, hogy borzasztóan sajnálja a történteket.

A hölgy szerencsétlenségére Japánban lassan átfogalmazódik, kire tekintenek profi játékosként. Ma már ez nemcsak azt jelenti, hogy valaki elképesztően sikeres egy adott videojátékban, de azt is, hogy ezenfelül fontos emberi értékekkel is rendelkezik, amit a jelek szerint nagyon szigorúan vesznek arrafelé.

Ha minket kérdezel, ezt a filozófiát nem ártana kiterjeszteni más sportágakra is.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Kotaku)

És ezt olvastad már?
Nagyjából 200 kamasz tört be egy floridai villába, hogy illegál házibulit rendezzenek