Hogyan jön létre a hang, és mitől lesz hangokból zene? Ezt fedezheted fel a Kreatív Hangtérben. Meg azt is, hogy milyen a hangfestő, a hanggolyópálya, a ritmushajtány és az orchestrion.

Május 18-án nyit a Magyar Zene Háza új kiállítása, a Kreatív Hangtér, ahol felfedezhetjük a hangok világát kortól és zenei előképzettségtől függetlenül.

A Kreatív Hangtérben nyolc nagyszabású, egyedi tervezésű „hangkeltő installációt” próbálhatunk ki, például:

  • lehetsz az Orchestrion virtuóz robotzenekar karmestere
  • rögzíthetsz hangfelvételt a Kreatív Hangstúdióban
  • létrehozhatsz négyszólamú ritmuskompozíciókat a Ritmushajtányon
  • rácsodálkozhatsz egy százéves elektrofon hangszer, a Chladni-Theremin hangjaiból kirajzolódó geometriai mintázatokra.

És ez még mindig csak a különlegességek fele!

A Kreatív Hangtér zenés közösségi élményt kínál, az eszközeihez semmilyen előképzettség nem szükséges. Közvetlenül tapasztalhatod meg, hogyan jönnek létre a hangok, és mitől lesz egyszerű hangok sorából zene. Ahogy Batta András ügyvezető igazgató fogalmazott:

„A Kreatív Hangtér afféle zenei csodák palotája.”

 

 

A Hanggolyópálya a gyerekeknek lehet érdekes, akik megépíthetik a golyók zenei útvonalát, a legurított golyók dallamokat keltenek életre. A ritmushajtányon, a gigantikus zakatoló akusztikus ritmusgépen négyszólamú ritmuskompozíciókat lehet létrehozni, melyek egy vetített animáción vizuálisan is megjelennek. A hangfestővel énekelve, vagy zongorázva a hangok segítségével színes formák kelnek életre, melyeket egy holoventilátor jelenít meg. De a Kreatív Stúdió felnőttek is izgalmas lehet, például oktatóvideókkal

megtanulhatsz egyszerű akkordokat, dallamokat, ritmusokat gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron, dobon, vagy énekesként is kipróbálhatod magad – majd a rögtönzött együttes elkészítheti az első közös stúdió hangfelvételét is.

Közben megnyitott a Zene Háza szabadtéri színpada is, ingyenes programokkal. A Liget Budapest Projekt keretében elkészült MZH a január végi nyitás óta már negyedmillió látogatón van túl.

(Forrás: Magyar Zene Háza, fotó: Hajdu János)

És ezt olvastad már?
A deres hajú férfi, aki serpenyővel kergetett el egy krokodilt
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő