Kritika: 47 méter mélyen
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A zátony megvolt? És tetszett? Akkor ezzel a filmmel sem lőhetsz nagyon mellé.

A lényeg ugyanaz. Emberek bajba kerülnek egy nagy víz közepén, körülöttük cápák, és a segítség nincs túl közel. A 47 méter mélyen mintha Blake Lively filmjét akarná megfejelni, de kevesebb pénzből, még nyomasztóbb hangulatban. A zátony olyan volt, mint egy hosszúra nyúlt klip, amiben a fürdőruhás főhősnő legalább annyira erős látvány volt, mint a lassított felvételek, amelyeket két kézzel szórt a film. Ez a film viszont másképp nyomaszt, és ennek anyagi okai is vannak.

Itt jóval kevesebb volt a pénz, mindössze 5.5 millió dollárból forgott le ez a cápás horror, ami inkább cápás thriller, bár azért akadnak benne erősen véres jelenetek is, de némi vértől még nem lesz egy film horror. A 47 méter mélyen két lányról szól, akik Mexikóban kalandvágyból lemerülnek pár méterrel a víz alá egy ketrecben, hogy testközelből nézhessék meg a cápákat. Nemsokára azonban még közelebb kerülnek hozzájuk, amikor a ketrecüket tartó csörlő leszakad, ők pedig 47 méter mélyen (innen a név, innen a név) a tengerfenéken találják magukat egy órára elég levegővel. Ha kimerészkednek a rácsok mögül, cápákkal találják szemben magukat, ha túl gyorsan úsznak a felszínre, beüt a dekompressziós szindróma, magyarul igen nagy kakkanatba kerül ez a testvérpár, amit megúszni kb. annyira nehéz, mintha fogadást kötöttél volna, hogy idén karácsonykor nem hallgatod meg a Last Christmast, és bemennél egy plázába vásárolni.

A film ügyesen oldja meg olcsóságát, különösebben nem látszik rajta a vékonyka büdzsé, az viszont igen, hogy kénytelenek voltak húzni a játékidőt néhány logikátlan fordulattal, ami így sem lett túl izmos, mindössze 85 perc a film, aminek az első fele ráadásul elég lassan építkezik. Mégis van valami ebben az egészben, amitől nem csalódik az ember. Hiába buta néha, mint a tök, maga az alapötlet, néhány kellemesen borzongató jelenet és az iszonyúan nyomasztó atmoszféra elviszi a balhét, a lányoknak pedig még csak komolyan színészkedniük sem kell, mivel végig maszkban vannak, így alig látunk belőlük valamit. Mindenki jól jár.

Odakint elég nagy siker volt a film, már most tízszeresen visszatérült az ára, úgyhogy nincs mese, jön a folytatása, amit most tessék megkapaszkodni, 48 méter mélyen címmel láthatjuk majd a mozikban, amiben egy csapat lány Brazíliában igyekszik majd felfedezni vízalatti romokat, de aztán egyszer csak megszólal a cápa zenéje. Ha olyan lesz, mint ez, akkor egy kellemes, popcornmajszolós horror-thriller lesz belőle, amire az ember egy év múlva már nem fog emlékezni, de akkor egynek teljesen jó volt.

6
  • Kevés pénzből készült, de nem igazán látszik rajta
  • Rettenetesen nyomasztó az atmoszférája
  • Kellemes, néha nagyon buta és logikátlan, de élvezhető
HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.