Charles Bronson megvan? Nem az egyik legkarizmatikusabb hollywoodi színészre gondolunk, hanem arra az angol elítéltre, aki Michael Gordon Peterson néven született, majd akkor változtatta meg a nevét, amikor két börtönbüntetése között pusztakezes bunyókkal kereste meg a napi betevőt.

A faszit most megint máshogy hívják, ugyanis 2014-ben Salvador Dalí iránti tiszteletből Charles Salvadorra változtatta a nevét, de hiába volt emberünknek már legalább négy különböző neve élete során, szerintünk te úgyis a Bronson című mozi miatt fogsz rá emlékezni, melyben a sajtó által Anglia legerőszakosabb elítéljeként emlegetett férfit Tom Hardy alakította mesteri beleéléssel.

Az Anglia legerőszakosabb elítéltje titulus egyébként nem véletlen. Bronson, vagyis bocsánat, Salvador – na de ki tudja ezt követni? – ugyanis először fegyveres rablás miatt kapott hét évet 1974-ben, majd rövid ideig tartó szabadlábon tartózkodása után ismét egy rablás előkészületei miatt került börtönbe 1988-ban, és igazából csak azért van még ma is ott, mert egyszerűen képtelen a szabálykövetésre.

Nemcsak rabtársait, de az őröket is rendszeresen megtámadta, volt, hogy túszokat ejtett, és az is kiderült róla, hogy komoly mentális gondokkal küzd, ha ez eddig még nem lett volna egyértelmű. Szóval nem egy olyan ember, akivel szívesen kerülnél bárminemű kapcsolatba.

Itt éppen egy átkísérés közben

Hardy ellenben a szerep kedvéért szívesen beszélgetett Bronsonnal annak idején, igaz, az esetek túlnyomó többségében telefonon, az akkoriban is börtönben tartózkodó elítélt pedig szintén kereste a fiatal színész figyelmét.

Maga Hardy mesélte el egy 2008-as interjúban, hogy sokszor nem is ő emelte fel a telefont, hanem Bronson hívta őt, az egyik ilyen hívás pedig egészen melankolikus pillanatban találta. Hardy ugyanis épp egy szakítás után volt, és amikor szóltak neki, ki keresi őt telefonon, úgy volt vele, hogy a merengésnél még egy erőszakos elítélttel folytatott telefonbeszélgetés is jobb, ezért fogadta a hívást.

Amikor Bronson a hogyléte felől érdeklődött, elmondta, hogy most nagyon boldogtalan, mert épp búcsúzik egy nőtől, akit nagyon szeret, mire legnagyobb meglepetésére az elítélt egy egészen költői és zavarba ejtő tanáccsal szolgált a részére.

Emlékszel az áradásokra? – kezdte. Emlékszel arra a fiúra, akinek beszorult a lába egy csatornarostélyba? A vízszint csak nőtt és nőtt és nőtt, egészen addig, míg hiába próbálták kiszabadítani a fiút, végül megfulladt. Nos, ez velem nem fordulhatott volna elő. Tudod, miért nem? Mert én azt mondtam volna, azonnal vágjátok le a lábam!

Majd így folytatta:

Tom, ezzel csak azt akarom mondani, hogy olykor le kell vágnod magadból egy kis darabot. Mindegy, mennyire fáj, meg kell tenned, hogy továbbléphess.

Azt nem tudjuk, hogy Hardy végül ennek köszönhette-e a lelki felépülést, hiszen az előbb-utóbb tanácsok nélkül is bekövetkezik, ha az ember egészséges, de az biztos, hogy a sztori nyomot hagyott benne.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Látszólag a semmiből lép elő egy ember ezen a felvételen
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!