Hogyan rakjunk össze 2354 LEGO elemből űrhajót otthon?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Összeraktam a LEGO NASA Discovery űrsikló-szettet, amit mindenkinek receptre kellene felírni, ha valami baja van a világgal. Rengeteg képpel mutatom, mennyire gyönyörű.

Nem tudom elégszer méltatni a LEGO „felnőtt” szettjeit. A 18+-os életkori besorolással ellátott dobozok jobban ellazítják az embert, mint bármi a világon. Odafigyelésre van szükséged hozzá, türelemre, és persze időre. Néha többre, néha kevesebbre. Egy 2000+ darabos szett összepakolása egyáltalán nem való azoknak, akik már a 10. darabka megkeresésénél tüzet okádnak, és Samuel L. Jackson lelkületével káromkodnak, mert hát ez lehetetlen, de vannak szettek, amiket még azoknak is bátran ajánlanék, akiket a lágy tavaszi szél is idegállapotba hoz. Ilyen például a LEGO Creator Discovery.

Ez a pakk azért is különleges, mert nem csak a Discovery pihen benne darabokra szedve, hanem a Hubble űrtávcső is, amit akár külön állványon, vagy akár az űrsikló ajtajait kinyitva, a belsejében is tárolhatsz, és igazából mindenhol remekül néz ki. 2354 darab, de azok se kapjanak egyből sokkot a szám láttán, akik manapság 200 elem felett már nem LEGO-znának, mégis felnőttek. A Discovery ugyanis viszonylag könnyen összerakható szett, szinte könyörög azért, hogy első lehessen azoknak is, akik nem mernek belevágni már régóta ebbe az amúgy meglehetősen költséges hobbiba.

Több okból is érdemes: az első ok az, hogy marha gyönyörű a Discovery és a Hubble is, a másik pedig az, hogy tényleg semmi sem kapcsol ki annyira, mint egy 2000 elem fölötti szett. De kezdjük inkább a külcsínnel. A LEGO Creator Discovery méretei eleve nem kicsik. 21 cm magas, 54 cm hosszú és 34 cm széles, a magassága persze attól is függ, hogy bele szeretnéd-e tenni a Hubble-t, vagy zárt ajtókkal tárolnád.

A dolog eleve ott kezdődik, hogy a doboz kibontása után kapsz egy bő 300 oldalas összerakási útmutatót, ami nem csak egy szimpla használati utasítás, de hát az ilyen komolyabb szetteknél ez már csak természetes. A könyvecske ugyanis tele van érdekes infókkal a Discoveryről, Hubble-ről, a küldetésükről, mindezt gyönyörű képekkel illusztrálva. Ez akkor lehet különösen jó, ha valaki már nagyon régóta rajong ezért az űrsiklóért és az űrtávcsőért. A LEGO sosem csak egy szimpla szettet ad, ezt érdemes fejben tartani vásárlás előtt.

A Discoveryn szokás szerint akad pár érdekesség, nem egy egyszerű kis űrhajócska, és nem véletlenül áll ennyi elemből. A kerekei visszahúzhatóak és kipattinthatóak, elég csak az alsó farokrészét betolni, és a kerekei máris megjelennek, ha pedig kihúzod, akkor manuálisan vissza tudod őket tolni, és a helyükön maradnak. A hátsó, felső hajtóművet mozgatva a fékszárnyak is mozogni kezdenek, a pilótafülkében 5 ülés található a legénységnek, és hát ott a kinyitható tető, ami nem napfénytető, de mondjuk úgy, hogy Hubble-tető, és akkor mindenki jól jár.

Az építés:

A Discovery közepe üreges, benne robotkarokat láthatsz, amikre rá tudod fogatni a Hubble-t. Így mondjuk úgy finoman, hogy durván jól néz ki, de a Hubble önmagában is erős látvány. Megcsillan a „napelemein” a napfény, lenyitható az ajtaja. Az űrsikló is állványra állítható, így akár az asztal közepén is jól néz ki, ha az ember esetleg szeretné bámulni ebéd közben, és mondanám, hogy nem teszem, de hát hazudnék.

A 2354 elemből álló Creator szett nem olcsó mulatság, de persze aki 18+-os LEGO-kat épít, az tudja, hogy az ára nem annyira elszállt. 65.990 Ft-ért lehet megvenni, de akadnak azért akciós ajánlatok is, szóval érdemes szétnézni, ha vonz a téma. Az biztos, hogy még mindig a LEGO a legjobb nyugtató, egy ilyen „könnyebben” összerakható nagy szett pedig jobb, mint bármilyen nyugtató, ha az embernek teljesen elege van mindenből. Hogy miért?

Mert teljesen kivon a világból sok-sok órára, és a végén kapsz valamit örökbe, ezt pedig semmi más nem tudja adni neked, csak egy ilyen szett. A Discovery ugyanannyira aprólékosan kidolgozott, mint hasonló, felnőtteknek szóló társai, és igen, attól még, hogy felnőtteknek szólnak, téged is kicsit visszavisznek a gyerekkorba. Tényleg nem értheted ezt meg, amíg ki nem próbáltad. Ha szeretnéd, a LEGO Creator Discovery tökéletes kezdőszett. És marha szép is. Itt egy galéria, ha nem hiszed, mennyire az.

A kész remekmű:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.