Kipróbáltuk a LEGO videoklip-készítő szettjét, és elég jó móka
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mondjuk nem árt hozzá, ha gyerek vagy, de ha van gyerek a családban, akkor nem kérdés, hogy neki tetszeni fog-e a VIDIYO.

A LEGO mostanában a fél világgal összeáll, hogy valamilyen kollaboráció eredményeként kicsit kilépjen a komfortzónájából, és mindig kiderül, hogy nagyon jól gondolkodik. Most épp a Universal Musickal közösen álmodták meg a VIDIYO-t, egy első ránézésre elég fura termékcsaládot, aminek a lelke egy ingyenes applikáció, melyet akkor is lehet használni, ha nem akarunk vásárolni hozzá semmit, de nyugi, úgyis fogsz, főleg, ha a gyerkőc meglátja, hogy milyen extrákkal jár egy-egy fizikai kiegészítő megvásárlása.

Mi is az a VIDIYO? Tulajdonképpen egy videoklip-gyártó rendszer, amely Augmented Reality technológia segítségével bármit rávetít az applikációval bárhová a környezetedben, már csak egy jó helyszín, néhány közreműködő, világsztárok vagy a szomszéd kutyája kell, bármi, ami jól mutathat a klipben. Hogy milyen zenékre? Itt jön képbe a Universal, akik az előadóik dalait szolgáltatják klipalávalónak, úgyhogy előfordul itt Lady Gaga, Taylor Swift, Katy Perry, 5 Seconds of Summer, The Weeknd, M.C. Hammer és még sokan mások. A dalok száma nem magas, de a kínálat folyamatosan változik, így nehéz lesz ráunni a tracklistára.

A te feladatod, hogy összehozz egy bandát, akik szerepelnek a klipben. És itt lép képbe a vásárlás. Szükség van ugyanis „Bandmate”-ekre, akik szerepelnek a klipekbe. Ezek mindenféle őrült és aranyos LEGO-figurák, akiket akár simán figuraként vagy „BeatBox”-okban is be lehet szerezni, utóbbi egy látványos kis doboz, amelynek hátán még kiélhetjük a kreatív énünket is egy-egy érdekesebb motívum kitalálásával, de ha csak azt szeretnénk megépíteni, amit a leírás is szorgalmaz, akkor sem rossz a helyzet.

BeatBoxokból is figurákból elég sok létezik, szám szerint 12 (BeatBoxból egyelőre 6, figurából dupla annyi), és tényleg akad köztük mindenféle az énekes hableánytól a punkkalózon át a latin lámáig. És itt álljunk is meg egy szóra, mert ezzel a LEGO valami olyat követett el, amit eddig még soha. A latin láma ugyanis egy létező előadó. L.L.A.M.A a neve, és épp most jött ki az első dala Ne-Yoval. Ő a LEGO első életre keltett zenésze, és leszerződtetett előadója. Amíg ezt meg tudod emészteni és esetleg iszol erre a hírre egy erőset, nézd meg a klipet is.

És most térjünk vissza a lényeghez: hogy lesz ebből az egészből videoklip? Van ugyebár az applikációnk, és a figuránk. A VIDIYO appot elindítva még le kell töltenünk egy jó 300MB-ot a mobilunkra, ha ezt kivártuk, választhatunk, hogy egy ingyenes digitális figurával, vagy egy megvásárolttal indulunk-e. Ha az utóbbit választjuk, akkor az app arra kér, hogy szkenneljük be a figurát a BeatBitekkel együtt.

És itt jön a kérdés: mi a francok azok a BeatBitek? A figuránk két oldalán két kihajtható tábla van, amelyekre rá lehet pattintani négyzet alakú, érdekes képekkel operáló izéket. Ezek tulajdonképpen effektek, amelyeket a figurával együtt szkennel be az applikáció, és bármikor bevethetjük őket a klip készítése közben. Ha pl. szeretnénk csirkévé változni egy óvatlan pillanatban, vagy rockra váltanánk, akkor az ennek megfelelő beatbiteket kell scanneltetni az app-pal, majd megnyomni őket a képernyőn, amikor éppen úgy érezzük.

Egyszerre 12 beatbitet használhatunk, de minden BeatBoxhoz 16 jár, amelyeket a belső rekeszben tárolhatunk a figura kiegészítőivel együtt. Ezeket nyilván bővíthetjük, és akár több karakterrel is dolgozhatunk, és nem is árt, ha ezt tesszük, mert van ennek az egésznek egy extra szépsége.

Az, hogy bandát is alakíthatunk. Mondjuk tegyük fel, van egy lámánk, egy űr DJ-nk és egy dance unikornisunk, belőlük alkotnánk egy csapatot, akik szerepelnének a klipekben. Nincs más dolgunk, mint beszkennelni az összes figuránkat, majd az appban kialakítani belőlük egy bandát. Egy random névválasztóval adhatunk nekik nevet, így lett az én bandám Touch the Microphone, ami lehet, hogy némileg áthallásos, de hagyjuk ezt most. Szóval a Touch the Microphone tagjait le lehet fotózni mindenféle beállításokban, a klipekben pedig akár táncosokat is adhatunk mögéjük, ha nagyon nagy szükség van a táncosokra, mert mindenképpen Szerencseszombatot szeretnénk velük forgatni.

A szereplők egyébként három méretben jelenhetnek meg a klipekben, ha szükség van arra, hogy óriások legyenek, mert mondjuk úgy mutatnak jól az Eiffel-torony mellett, akkor azok lesznek, és pont ez is lenne a lényeg. Maguk a BeatBoxok is egy füllel vannak kialakítva, hogy hordozhatóak legyenek, ez is arra próbálja ösztönözni a gyerekeket, hogy hordják magukkal a kedvenc figurájukat, és ahol valami jó helyszínt látnak, forgassanak. Akár icipici méretben, akár nagyban. Nincsenek megkötések. Legalábbis nagyok.

Aztán ha mindennel megvagyunk, és kiválasztottuk a bandát, plusz a beatbiteket, akkor már csak rá kell böknünk egy dalra, és mehet a menet. Arra viszont figyelnünk kell, hogy biztonságos helyen műveljük a művelnivalót, és hogy ne szerepeljen benne olyan, aki nem szeretne. Minden egyes klipfeltöltésnél megnézi a rendszer, hogy lát-e illetéktelen behatolót, vagy egyéb más oda nem illő dolgot, ez pedig azért jó, mert egy olyan közösséget is teremt, ami a gyerekek számára abszolút biztonságos.

A VIDIYO igazából egy közösség, ahol megnézheted, mit csináltak mások a saját szettjükkel, mennyire voltak kreatívak, de ezzel kapcsolatban azért vannak problémák is, amiket őszintén szólva nem annyira értek. A klipeket ugyanis nem lehet teljes egészében feltölteni, annak ellenére sem, hogy maguk a dalok sincsenek fent teljes egészükben. 5, 10 vagy 20 másodperces részeket lehet bedobni a közösbe, a legjobb részeket, ezeket kiválaszthatod feltöltés előtt, aztán ha rányomtál a feltöltésre, akkor várhatsz pár percet, amíg a rendszer átnézi az adott videórészletet, és engedélyezi a megjelenését.

Ez nem biztos, hogy jó döntés. Mi van, ha valaki annyira kreatív akar lenni, hogy rendesen megkoreografálja, majd akár még szerepel is a klipben, de nem tudja feltölteni azt teljes egészében. Nem rossz, nem rossz, de azért erős ez a megkötés. Más részről az sem lenne feltétlenül baj, ha ki lehetne menteni bármilyen formában a videókat, hogy ne csak a rendszeren belül legyenek feltölthetőek, de hát ezzel mondjuk irdatlan nagyra tárnánk a csalás kapuját, és ugrana a gyerekbarátság.

A VIDIYO márpedig nagyon is gyerekbarát akar lenni, igazából ők élvezik igazán ezt az egészet, de ők nagyon, és baromi jó látni, hogy mennyire ösztönzi őket kreativitásra, na meg azt, hogy mekkorákat röhögnek, miközben videót vesznek fel. Ha a Universal is kellő tartalommal tudja ellátni a rendszert, akkor nagy baj nem lehet. És egyébként arról, hogy „csak a gyerekek fogják élvezni” annyit, hogy bár rájöttem, hogy kicsit öreg vagyok már ehhez, eljutottam arra a pontra, amikor Taylor Swift Me!-jére úgy forgattam klipet, hogy a bandámon kívül még a LEGO Ecto-1 szettre ráültetve Batmant és Supermant, egy rumbatökös LEGO-Pókembert egy LEGO-bálnán állva, LEGO-Harley Quinnt és LEGO-Jokert, valamint egy a csapat feje felett elszálló LEGO-helikoptert is bevetettem a siker érdekében. Aztán visszavonultam. A csúcson hagytam abba.

A LEGO Vidiyo március 1-től lesz elérhető, az applikáció viszont már most is tölthető iOS-re és Androidra, a későbbiekben a LEGO további termékeket is piacra dob majd a témában.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.