A japán minivilágok nemcsak szellemesen és élethűen utánozzák a valóságot, de a történetük is meglepően régi. Talán elég annyit mondanunk, hogy 1300 éve egy mini szövőszéket állítottak össze – olyan precízen, hogy még működött is. Ma meg már önvezető autókkal építenek minivárost.

Mindig is lenyűgözőnek találtuk a miniatűr világokról készült videókat és képeket, most viszont az egész történetet sokkal alaposabban is megismerhetjük egy dokumentumfilmből: a Japán Alapítvány egy új online sorozatba kezdett májusban, melyben a japán kultúra egy-egy szeletét mutatja meg. Elsőként a mini világokkal foglalkoztak.

A film a 2020-ban megnyílt tokiói Small Worldsszel, a világ egyik legnagyobb beltéri miniatűr témaparkjával indul, ahol hétköznapi témák mellett egy komplett várost is felépítettek. És itt nemcsak egyszerű makettekről van szó:

a városba mini önvezető autókat terveztek, indulnak, megállnak, kanyarodnak (és indexelnek hozzá), figyelik a lámpákat, vagy ha egy látogató eléjük teszi a kezét, szépen megállnak egymás mögött.

Mozognak a pici, 1:80 arányú emberkék is, az egészből pedig azonnal érezzük, hogy a japánok milyen szinten fejlesztették tökélyre a miniatűröket.

Okosváros miniben (Fotó: Khara)
A földből nő ki ez a város a kiállításon (Fotó: Khara)

És aztán jön az újabb az újabb döbbenet, az egész eredete. Tokiótól 900 kilométerre, a Fukuoka prefektúrában lévő Okinosima szigetén találtak egy 1300 éves szövőszéket, ami mintegy tizede egy normális méretűnek: 17 centiméter széles és 48 centi hosszú, de ami legérdekesebb, hogy

olyan pontosan készítették el, hogy ténylegesen szőni lehetett vele.

Valószínűleg vallási szertartások rituális kelléke lehetett, mert már a 8. század környékén is szerették a mini tárgyakat, legalábbis Fukoka környékén biztosan.

Mini kimono készült a mini szövőszéken (Fotó: Munakata Taisha)

A következő állomás az 1873-as bécsi nemzetközi kiállítás, ahol először mutatták be a japán miniautúra-művészetet Európában. Oda egy hagyományos japán ház modelljét vitték, amely természetesen tökéletes másolata volt az eredetinek.

A Bécsbe vitt makett kívülről... (Fotó: KIT)
...és belülről (Fotó: KIT)
Simán elhinnénk, hogy egy valódi romos ház (Fotó: KIT)

Sokáig egy raktárban porosodott a makett, ám pár éve restaurálták, a programban a Kiotói Technológiai Intézet magyar munkatársa, a hagyományos japán építészetet kutató Barna Gergely Péter is részt vett tanácsadóként. Jelenleg a bécsi Néprajzi Múzeumban látható a kis épület.

A film később három specialistát mutat be, Azuma Kjokó kérlelhetetlen alapossággal készít mini bento boxokat,

nemcsak az apró csomagolásokat, hanem a belsejében lévő, egyenként egy milliméternél kisebb rizsszemeket is szimulálja például a rizsgombóc, azaz onigiri esetében.

Azuma kis csipesszel biggyeszti helyükre a részeket, minden darabot gondosan becsomagol. Egy bento box nincs teljesen két centi, több mint ötven óra alatt készül el – és az egészből felépített egy mini közértet!

Készül a bento box
Két centi sincs a teljes szett

A második specialista Tanaka Tacuja – ő az, akinek a munkáit jó eséllyel te is láttad már, és akit 3,5 millióan követnek az Instán, ahová 2011 óta minden áldott nap posztol egy-egy miniatűráról készült képet. Kicsit mások a munkái, mint Azumának: beemel egy másik japán hagyományt, a dolgoknak új funkciót, új jelentést adó mitate fogalmát, így lesz a brokkoliból fa, a csipeszből várótermi ülés, rizskupacból felhő. Tanaka a műsor kedvéért elkészített egy új miniatűrt, és kezdetnek az edénybolt felé vette az irányt...

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tatsuya Tanaka 田中達也 (@tanaka_tatsuya) által megosztott bejegyzés

Végül Kavai Jukiót láthatjuk, aki a családi vállalkozásával megrendelésre alkot miniatűröket, az egyik megrendelőjének például egy év alatt készített el egy munkát, személyesen is járt a miniatürizálásra szánt helyszínen, sokat fotózott is ott, mert mint mondta, „én is átéreztem a megrendelő vállát nyomó felelősséget”. Naná, hogy ők is elképesztő részletességgel dolgoznak, egy szakács számára például megcsinálták a konyhája makettjét, amelyben nemcsak nyitni lehetett a hűtőt, de tele is volt ételekkel.

Íme a 28 perces doku angolul / japánul, magyar felirattal:

A sorozat egész évben látható lesz az alapítvány Youtube-csatornáján, magyar felirattal, két japán tévé, a JIB és az NHK jóvoltából. Az új részek minden hónap utolsó vasárnapján érkeznek. Szó lesz japán kertekről, ősi hagyományokról, az innovatív japán kenyérfajtákról is, tehát érdemes időnként csekkolni.

(Forrás, borítókép: Japán Alapítvány)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Az idei év egyik legfeszültebb filmjét ne a mozikban keresd