Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Furcsa szerzet lett a Muse új albuma, ami nem meglepő, hiszen még a szülei is egymásnak ellentmondó részleteket árultak el róla a készülésekor. Nem szerelem első látásra. Sokadikra már az.

Matt Bellamy bandája nem tudta elégszer nyilatkozni, hogy az új lemez valami nagyon más lesz, hogy itt minden megtörténhet, és nem, nem lesz rajta egy kanyi dubstep sem. Hát lett. Ráadásul két dal is a wobblerek áldozata lett. Szóval itt valami nagyon nagy zavar lehetett az erőben, és ez valamilyen szinten érezhető is a The 2nd Law-n. A csapat ugyanis mindenfelé elkalandozik, már nem csak a Queent, hanem a U2-t is megidézgeti, ráadásul túlságosan is direkt módon. Ó csak azok a bonós huhhuhhúú-k, csak azokat tudnánk feledni a Madness-ben…

Félreértés ne essék, a lemez rendben van, és bár talán a legrosszabb Muse-lemez mind közül, még mindig magasan veri a mezőnyt. Csak éppen nem tudni, mit akartak vele. A The 2nd Law ugyanis inkább működik egy nagyon izgalmas dalgyűjteményként, mintsem nagylemezként, de a lemezpiac változásait elnézve ezt nem is nagyon lehet hibaként felróni. Nem kellett a Supremacy az új Bond-filmhez? Nem baj, megjelentetjük itt. Az olimpiai himnuszunk (Survival) még nincs rajta egy albumon sem? Na majd most lesz. Két instrumentális track (Unsustainable, The Isolated System) is akadt? Az album végén elférnek.

Kicsit olyan érzése van az embernek, hogy egyszerűen minden létező ötletét egy lemezre hányta össze a Muse, az sem baj, ha nem egységes a hangzás, ha már két dalban (Liquid State, Save Me) a basszusgitáros, Christopher Wolstenholme énekel tisztán, de nem túl erőteljesen (viszont igazoltan, ugyanis mindkettő az ő alkoholproblémájáról szól). Itt most minden mindegy volt, ami meg is hallatszik a lemezen, így aki nem csak random dalok gyűjtőhelyeként tekint az albumra, az könnyen pórul járhat.

Aki viszont csak olyan remek dalokat szeretne, mint az egy az egyben I Want To Break Free-ihletésű (még a gitárszóló is szinte ugyanaz) Madness, vagy a korai Faith No More-cuccokat idéző Panic Station, vagy a legszebb Muse-pillanatokat citáló Animal, Big Freeze, és az Explorers, azt nagy csalódás nem fogja érni. Sokszor kell meghallgatni, és meghálálja a törődést. És persze remek alapot képez egy tökéletes Aréna-koncerthez november 20-án.

Tovább:
A legfrissebb cikkekhez
A rovat legújabb cikkeihez
A válaszhoz: Hol van most a 2 Unlimited, a Snap! és a Culture Beat?

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.