Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A maradványok feltárása bonyolult művelet volt, mert ipari munkások dinamittal felrobbantották a bányát, amely a megkövült tetemet rejtette, és a robbanás több száz darabra törte a fosszíliákat.

Na de kezdjük az elején. Egy hatalmas húsevő, négy ujjú dinoszaurusz maradványait tárták fel az olasz Alpokban paleontológusok, akik a mintegy 200 millió éve, a kora jurakorban élt ragadozó dinoszaurusznak a Saltriovenator zanellai nevet adták.

De ez még nem minden. A milánói Természettudományi Múzeum szakemberei szerint ez a legősibb ismert ceratosaurus, és a legnagyobb termetű – tömege egy tonnát nyomott, s mintegy nyolc méter hosszú volt – húsevő dinoszaurusz, amely ebből a földtörténeti időszakból származik. Az újonnan azonosított őslény maradványainak megkövesedése és azok felfedezése felvillanyozta a tudósokat, akik a maradványokon talált nyomok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az állat teteme a tenger mélyére került, ahol az ott élő tengeri állatok rágcsálhatták azt, mielőtt a tenger mélye elnyelte.

Képünk illusztráció

Akkor került a szárazföldbe, amikor mintegy 30 millió éve az Alpok formálódni kezdett.

– magyarázta Cristiano Dal Sasso, a múzeum paleontológiai osztályának kurátora. A megkövült csontokra 1996-ban bukkant a Milánótól mintegy 80 kilométerre északkeletre fekvő Saltrio közelében lévő márványbányában egy amatőr fosszíliavadász. A feltárt 132 csont közül sok töredezett, de elég bizonyítékot találtak arra, hogy ennek a dinoszaurusznak négy ujja volt.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Live Science, BBC, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.