Senki nem hiszi el, hogy még nem heverted ki a szilveszteri mulatságot, úgyhogy esélyed sincs a szobában maradni. Elmondjuk, merre indulj.

Koncertek

Betyárok és dívák a Mikában – További információ itt

Bohemian Betyars, Antonia Vai-koncert

Január 16., 20:00 – Mika Tivadar Mulató (Budapest VII., Kazinczy utca 47.)

A magyar származású Antonia Vai a stockholmi klubszínpadokon tűnt fel, ma pedig szenvedélyes angol dalaival, melyek gyökerei a folkzenére eredeztethetők vissza, már Magyarországon szórakoztatja a közönséget, megmutatva, két nagylemeze után miért is nevezik őt bohém souldívának. Országunkba 2013-ban költözött zenészeivel, sikeresen elcsavarva a magyar közönség fejét.

Vizsgakoncertek és zeneakadémiai mesterek a Müpában – További információ itt

Orgonisták három generációja

Január 15., 10:00–21:30  Müpa (Budapest IX., Komor Marcell utca 1.)

Jegyek: a hallgatók előadásai ingyenesek, az esti koncert belépője 1000 Ft

Január 15-én 10 és 13 óta között a Zeneakadémia BA-s első és második évfolyamos hallgatói adnak vizsgakoncertet, akiket a harmadik évfolyamos BA-sok és az első évfolyamos mesterhallgatók követnek 14 óra és 16:30 között. Este, 19:30-tól a tanítványok az oktatókkal adnak koncertet. A romantika és a XX. század legismertebb francia, német és magyar szerzőinek művei szólalnak meg. A nap során a közönség szavazataival befolyásolhatja, mely tanulók álljanak a színpadon az oktatókkal az esti koncerten.

Péterfy Bori & Love Band – Második lemez végigjátszás az A38-on – További információ itt

Péterfy Bori & Love Band – Második lemez végigjátszás

Február 13., 20:00, A38 Hajó (Budapest XI., Irinyi József u. 2.)

Jegyek: 2500 Ft (elővételben) 3000 Ft (helyszínen)

A magyar zenei szcéna egyik, magát lassan klasszikussá kinövő bandája újra speciális koncerttel jelentkezik. A Péterfy Bori & Love Band néhány hónappal ezelőtt már végigjátszotta a januárban szabadságra és nagygenerálra vonuló hajón első korongját, ám most itt az idő, hogy ugyanilyen ünnepséget tartsanak mások nagylemezüknek, a Kettőnek is.

Filmek

Ez megy a héten a mozikban – További információ itt

A héten igazi vegyes felvágott érkezik a mozikba. Már majdnem elhagyná a Marsot az amerikai kutatócsapat, mikor jön egy idegen vírus és keresztbe húzza tervüket, ráadásul meg is öli őket… De lesznek Franciadrazsék is, akik Közép-Ázsiából érkeznek, hogy felrobbantsák az Eiffel-tornyot egy kis nemzetközi hírnévért cserébe – hozzá kell tenni, mindent országukért tesznek, még ha nem a leghatékonyabban és ügyesebben is. Plusz lesz egy elcsépelt történetű tinifilm, ami érzésünk szerint a tiniknek sem lesz jó.

Kiállítások

‘Alternative Budapest’ #2 – Zombik a városban – További információ itt

Január 13. – február 9. – WestEnd Office Center Irodaház (Budapest VI., Váci út 1–3.)

A belépés ingyenes

Éppen hogy csak befejeződött az Alternative Budapest első kiállítása, máris itt a második! Kovács “KoPé” Péter zombikkal, szörnyekkel és szuperhősökkel tömi tele a fővárost, most pedig még többel, mint előző kiállításán. Az alkotó – aki mellesleg profi grafikus, de ezen kár csodálkozni – Instagramon kezdte el megmutatni Budapest egy új arcát, majd két alkotása az ARC-on landolt, most pedig már itt is van a második tárlat a Westend Office Center Irodaházban.

Beat-nemzedék és Hidrogén zenegép a Ludwigban – További információ itt

Hidrogén zenegép

Január 17., 19:00–20:30  Ludwig Múzeum (Budapest IX., Komor Marcell u 1.)

Jegyek: 1300 Ft

Különleges összművészeti projektet nézhetünk meg a Ludwig terében, a beat nemzedéket ünnepelve. A performansz szereplői a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős fizikai színházi osztálynak hallgatói lesznek, akik a már végzett Widder Kristóf segítségével próbálják meg bemutatni a beat-nemzedéket, kapcsolódva a Ludwig kiállításához: "Lázadó szellemi nagyságok, saját jelenüket felkavaró provokátorok. Érdemes egyáltalán az ő jelenükön kívül róluk (nélkülük) előadást csinálni? Talán felesleges. Inkább mi – a ma fiataljai – saját jelenünket igyekszünk megfogalmazni most az ő és utódaik írásain keresztül. Szóval, képpel, mozdulattal: az ő gondolataikkal, a mi nyelvünkön."

Bulik

S*X on the floor!   Boldog születésnapot Corvintető! – További információ itt

Január 16., 20:00 – Január 17., 06:00 – Corvintető (Budapest VIII., Blaha Lujza tér 1–2.)

Ha ember lenne, már iskolába készülne. Még szerencse, hogy egy klub. Méghozzá az egyik legmenőbb. Január 16-án ünnepli hatodik születésnapját a Corvintető, ha pedig már kitalálták, hogy a "S*X" mennyire félreérthető, gondoltak egyet, és az egész éjszakát a számmisztika – és persze a szóvicc – köré szervezték. S*Xbombok és S*X machine-ek, S*X on the floor és akár még a S*X Pistols is felbukkan. Ezeket a poénokat mellesleg a szervezőktől loptuk. Bocsánat.

Aranyálarc és misztikum - Claptone az Ötkertben – További információ itt

Január 17., Ötkert (Budapest V., Zrínyi utca 4.)

Jegyek: 2500 Ft (fiúknak) 1500 Ft (lányoknak, első száz lánynak ingyenes)

A német Claptone titokzatosságával igazi misztikus figura lett zenészkörökben, az Ötkert pedig a kelta mesékkel vetekedő történetet fűzött elismert vendégéhez: "Claptone kilétét rejtély övezi, csak mendemondák keringenek róla. Úgy tudjuk, hogy számtalan generációval ezelőtt, egy réges-rég elfeledett világban egy madárszerű lény sziluettje emelkedett ki az erdő sötétségéből, sodródva az árral, közben álmokat szövögetve. A titokzatos, fényárban ragyogó alakból egyszer csak egy szemkápráztató arany maszk tűnt elő, mely könyörtelenül lecsapott hosszú csőrével. A mitikus lényt azóta csak Claptone-ként emlegetik."

Tánc

Müpa – Nagy kérdések, Orfeusz és Euridiké – További információ itt

Bozsik Yvette Társulat: Orfeusz és Euridiké

Január 16., 19:00–21:00, Müpa (Budapest IX., Komor Marcell u. 1.)

Jegyek: 2000 Ft / 2850 Ft / 3500 Ft

Az Orfeusz és Euridikét Bozsik Yvette két nagy példaképe is színpadra vitte, így ez a koreográfiája előttük is tisztelgés: Pina Bausch és Mary Wigman munkássága előtti meghajlás és emlékezés. És hogy miről szól a darab? Nagyjából mindenről – élet, halál, szerelem, kitartás, hit, felelősség és az ember önfeloldozása. Vajon milyen az az út, amint mindenkinek be kell járnia élete során?

Zene

Ők teszik még jobbá a zenét januárban – További információ itt

Minden év januárja az újrakezdések ideje, és így van ezzel megannyi zenész és énekes is. A januárban érkező albumok közül rengeteg pihen jó ideje már kész anyagként a stúdióban, ám tulajdonosaik mégis úgy gondolták, hogy elkerülve a karácsonyi albumok nyújtotta konkurenciát, inkább most adják ki őket. Nagy öregek térnek vissza idén a zenei szcénába, így január hónapra egy zenerajongónak sem lehet egyetlen árva rossz szava sem. Egy biztos: minden ízlés ki lesz szolgálva, hiszen a boltok polcait ugyanúgy töltik majd meg a dance, a pop és a rock képviselői, mint például a nu metal és szimfonikus metál anyagok…

És ezt olvastad már?
Megérkezett az Uncharted utolsó kedvcsinálója