Néznivaló álló- és mozgóképek a következő napokra.

Bátor dokumentumfilmek

A Budapest International Documentary Festival (BIDF) közel ötven filmet mutat be mintegy kétszáz vetítésen. A hivatalos versenyfilmek listájában olyan alkotásokat találhatnak az érdeklődők, amelyek a világ legelismertebb dokumentumfilm fesztiváljain szerepeltek, vagy szerepelnek, azok jelöltjei vagy díjazottjai.

A díjakról rangos, huszonöt nemzetközi és hazai szaktekintélyből és alkotóból álló zsűri dönt majd.

Mikor? Január 22–30. Részletes program itt.

Hol? Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg

Streetfotók Pakisztán 12 milliós városából

Pethes Zsófia ötödmagával utazott ki Lahorba a 19. századi orientalista magyar festő, Schöfft Ágoston tizenegy festményét restaurálni. A szállás és a munkahely közötti úton a különböző városrészeket átszelve tárult elé a harmadik világban élő nyüzsgő emberek forgataga.

„Koncepcióm lényege volt, hogy ezt a hihetetlenül sokféle tömeget, ami az utcákon megjelent, valamilyen módon megragadjam, és azt az érzést, ami minket nap mint nap elfogott, átadhassam a fotóim által” – írja Pethes.

Meddig? Február 5-ig

Hol? Pasaréti Közösségi Ház (Budapest II., Pasaréti út 102.)

Animascope az Urániában

Hetedik alkalommal rendezi meg animációs vetítését a Budapesti Metropolitan Egyetem: a 2020-ban és 2021-ben diplomázott alap- és mesterszakos hallgatók diploma- és vizsgafilmjeit vetítik.

Wator Ádám, Fekete Attila: Sunshower

A vetített filmek közül több jelenleg is sikeres fesztiválkörútját járja, mások nemrégiben nyerték el végleges formájukat, így premiervetítésként találkozhat velük a nagyközönség. A fiataloknak és felnőtteknek szóló válogatás a már megszokott és kedvelt, széles műfaji skálával érkezik, a nézők elé tárva mindazokat a gondolatokat, érzelmi állapotokat, életérzéseket, amelyek az elmúlt két évben foglalkoztatták az alkotókat.

Mikor? Január 25., kedd 18:00–19:30. Regisztráció itt.

Hol? Uránia Nemzeti Filmszínház (Budapest VIII., Rákóczi út 21.)

És ezt olvastad már?
A várva-várt Harry Potter-videojáték legújabb kedvcsinálója húszperces és gyakorlatilag nem történik benne semmi
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!