Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Na, mit nem csinált még Peter Jackson trükkcége? Igen!  Például olyan városokat, amelyek guruló szörnyetegként üldözik és eszik meg a kisebbeket. Csak hát, ugye, az a fránya minek, na, az ne kavarna be az ilyen, és az ehhez hasonló filmtervekbe. Ragadozó városok. Kritika.

Jó-jó, tudom, nem Jackson találta ki ezt az őrületet, hisz könyv alapján készült a film, de attól még eléggé meg kellett volna indokolni ám, hogy mi értelme megcsinálni. Mert hát az önmagában még kevés egy hosszú távon (mondjuk, olyan 128 percre) izgalmas filmhez, hogy száguld a járgánnyá átszerelt nagyváros, megy, mint az állat, aztán az milyen látványos. Látványos, látványos... Olyan 28 percig. Aztán megszokja a szem, s már mást is szeretne.

Például, épkézláb sztorit. Nem nagyot, korántsem akkorát, mint amekkora, mondjuk London ebben a filmben, hanem annál sokkal kisebbet. Olyat, ami elbír egy nagyon drága, blockbusternek szánt fantasy-féleséget, lehet rá mondjuk egy világot építeni – olyat, amilyet egyébként Peter Jackson tud néha, pláne olvasmányélmények alapján. S igen, most a Gyűrűk Urára gondolok, hát mire másra gondolnék.

De nem a Ragadozó városok nem szolgál mással, csak bazi nagy guruló városokkal, meg mérsékelten érdekfeszítő akciókkal, amelyek a gyermetegnél is gyermetegebb cselekmény fényében sajnos nem elegendőek ahhoz, hogy kicsit is beszippantsák a nézőt. S ehhez még az sem volt elegendő, hogy

Nos, a Ragadozó városoknak valóban semmi hozadéka sincs, igazából tényleg csak elvesz – más filmektől motívumokat, meg néha konkrét jeleneteket is. Van benne persze magányosnak induló hős, meg hősnő, meg gonosz, aki nem látszik gonosznak, de mégis az, meg van titok, és egyebek is vannak benne. De leginkább posztapokaliptikus káosz van benne – és nem, most nem a műfaji besorolással bíbelődtem.

Jackson régi harcostársa, Christian Rivers bizonyára tudta, hogyan akarta érdekesre megrendezni ezt a filmet, csak vagy elfelejtette útközben, vagy blöffölt egyet, s úgy volt vele, legrosszabb esetben majd a bazi nagy guruló CGI-városok elviszik a balhét.

Hát, nem vitték. Akkorát bukott a film, hogy beleremegett Új-Zéland.

4
  • Nagyon naaagy – és nagyon érdektelen
  • Az ötlet menő – de a menő ötlet nem mindig elég egy jó filmhez
  • Persze meg lehet azért nézni – de nagyon sok filmet meg lehet nézni, szóval, ez sem dicséret

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.