Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

33 fotóval bizonyítjuk.

1989. július 15-én a velencei népünnepély, a Redentore idején adott koncertet a Pink Floyd a lagúnák és kanálisok városában. Ez azonban egy nagyon szerény megfogalmazása a történteknek, az angol rockegyüttes ugyanis valószínűleg minden idők legkreatívabb, legepikebb koncertjét adta, Miért?

Mert a zenekar egy hatalmas úszó platformon zenélt, amit vontathajókkal húztak a Szent Márk tér közelébe.

Mi az a Redentore?
A Redentore egy hihetetlenül népszerű fesztivál, amely a velencei ünnepi hagyományokhoz híven a szent és a profán különleges elegye. A Redentore Fesztivál a velenceiek egyik legbecsesebb ünnepe: kegyeletes és örömteli emlékezés minden év július harmadik szombatján az 1575-ös pestisjávány – Velence történelmének egyik legpusztítóbb járványa - elmúlásának évfordulójára.

A téren tízezrek gyülekeztek, de sok rajongó hajóról nézte a vízen zajló koncertet.

Nem mondunk nagy újdonságot, hogy ma már senki sem vállalkozna hasonló őrültségre, egy ilyen fellépés megszervezése ugyanis logisztikai rémálom lehetett.

Szerencse viszont, hogy a zenekar és a menedzsment kitartott az eredeti koncepció mellett, így összehozták ezt a hihetetlenül látványos koncertet.

Érdekesség, hogy sok helyi tiltakozott az esemény megrendezése ellen, a fő gondjuk az volt, hogy rászervezték a Redentoréra, ám a helyi városvezetők, Gianni De Michelis és Nero Laroni, illtve a promóter Francesco „Fran” Tomasi végül átverekedték a dolgot (egyes vélemények szerint megvesztegetések is történtek a háttérben.) A RAI televíziós csatorna élőben közvetítette az eseményt, amit 20 országban 100 millióan követtek figyelemmel.

A koncert ingyenes volt, ezért is látogatták hatalmas tömegek a helyszínre. A városba látogató rajongókra nem voltak felkészülve, nem volt elég vécé és mosdó kihelyezve, ennek megfelelően rengetegen nem a megfelelő helyeken könnyítettek magukon, és ez sok helyinek nagyon nem tetszett, ráadásul a szemét elhelyezéséről sem gondoskodtak a szervezők.

És mivel már akkor is a túltolt turizmus jellemezte a várost, sokan szállást sem találtak, így a szabad ég alatt aludtak a Szent Márk téren. A helyi rendőrség szintén nem tetszését fejezte ki, ugyanis nem volt elég emberük a helyszín biztosítására. Sok bolt inkább bezárt, mert tartottak a hatalmas, kezelhetetlen tömegtől.

Van egy videó is az eseményről:

A beszámolók szerint a koncert fantasztikus volt, a Pink Floyd még abba is beleegyezett, hogy a hangerőt lejjebb vegyék, nehogy kárt okozzanak a régi épületekben. A RAI-val kötött megállapodás szerint a koncertet másfél órába sűrítették bele, és az utolsó dal után kezdődött a Redentore emblematikus tüzijátéka.

(Forrás: Vintage.es, mondial-assistance.hu)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.