Legtöbbször a címben említett sort idézzük a Reszkessetek betörőkből. De azt tudtad, hogy már akkor leforgatták a Szennyes lelkű angyalokat, mielőtt Kevin egyáltalán a kamerák elé állhatott volna?

Jön a karácsony, Kevint megint otthon hagyják a szülei minden létező tévécsatornán legalább egyszer, és ha nem, akkor megnézzük DVD-ről, mert kell. A Home Alone talán legemlékezetesebb része sosem az volt, amikor Macaulay Culkin valamilyen módon pürésítette szerencsétlen Joe Pescit és Daniel Sternt, hanem az a bizonyos Szennyes lelkű angyalok, a noir maffiafilm, amit Kevin alig mert megnézni, de remekül beszélt helyette, ha szükség volt rá.

Ralph Foody a Szennyes lelkű angyalok forgatásán

A kamu gengszterfilm, az Angels With Filthy Souls bármennyire is fura, de még  azelőtt leforgott, hogy Kevin bármit is művelt volna a kamerák előtt. Egyetlen nap alatt készült el, pont az előtt a nap előtt, amikor elkezdték volna a mozi érdemi forgatását a többi szereplővel. Ahhoz képest, hogy csak egy rövidke "film a filmen belül", eléggé sok odafigyelést kapott. Ha jobban megnézzük, a szereplőket végig kicsit alulról lehet látni, állítólag azért, mert egy gyerek szemszögéből szerették volna láttatni az eseményeket. Ezzel együtt azt akarták, hogy egy kilencéves rendesen megrémüljön tőle, és mondhatjuk, hogy ez viszonylag baromi jól sikerült is.

Eredetileg címe sem lett volna, "Gangster Movie" munkacímmel álltak neki, mert teljesen feleslegesnek gondolták a névadást, mikor rájöttek, hogy Kevin egy videókazit tesz majd be a lejátszóba, arra meg csak kell írni valamit. Így lett a címe Szennyes lelkű angyalok, utalva ezzel az 1938-as Mocskos arcú angyalokra (Angels With Dirty Faces).

A szösszenetet egyébként ugyanott forgatták, ahol a film többi részének nagyját, a New Trier West High School gimnázium egyik csarnokában. A teremnek csak két fala volt, és állítólag pont úgy nézett ki, mintha egy '40-es évekbeli gengszterfilm egyik helyszíne lett volna. A főszerepet Ralph Foody kapta, aki eredetileg egyébként a pórul járt Snakes lett volna a sztoriban. Foodyt egyébként egészen a haláláig, 1999-ig ezzel a szerepével azonosították, az utcán millióan szólították le miatta, valószínűleg megtartott pár aprót. Így lett az életünk része a "tartsd meg az aprót, te mocskos állat"-mondat. Persze Foody és a jó öreg fegyvere a második részben is visszatértek, de mégis az első az, amiért nem lehetünk elég hálásak. Fogjuk is még idézgetni nagyon sokáig.

És ezt olvastad már?
Nem fogsz ráismerni az Addams Familyre a Netflix sorozatának első előzetesében