Van, aki nem elégszik meg egy életnagyságú poszterral vagy egy képre firkantott autogrammal. Felidézünk tíz emberrablási ügyet, melyek érintettjei világsztárok voltak. Sajnos nem mindegyik esetében garantált a happy end.

Benedict Cumberbatch

Az általunk igencsak kedvelt angol színésznek 2005-ben a To the Ends of the World című sorozat forgatásán Dél-Afrikában majdnem sikerült bűnügyi statisztikai adattá válnia néhány kollégájával együtt. Éppen egy kirándulás után autókáztak hazafele este nyolc óra körül, amikor a dzsipjük egyik gumija defektet kapott. Miközben Cumberbatch a kerékcserével bajlódott, a bokrok közül hat fegyveres lépett elő, és néhány perccel később a szerencsétlen filmesek már a földön térdeltek kellemetlenül hűvös fegyvercsövekkel a tarkójuknál. Miután az emberrablók rájöttek, hogy a társaságnál összesen nincs egy távolsági hívásra elegendő készpénz, némi hezitálás után végül megkötözve otthagyták őket.

Cindy Birdsong

A The Supremes közkedvelt énekese 1969 decemberében vált emberrablás áldozatává. Későbbi férjével és egy közös barátjukkal érkezett haza hollywoodi otthonába, amikor az ingatlanon korábban karbantartóként dolgozó Charles Collier egy késsel rájuk rontott. Az énekesnőt arra kényszerítette, hogy kötözze meg társait, aztán belökdöste a ház előtt parkoló kocsijába és elhajtott. Szerencsére Cindynek sikerült kiugrania a 60 km/h-val közlekedő autóból, így kisebb horzsolásokkal megúszta az affért. A támadó két nappal később Las Vegasban adta fel magát.

Patty Hearst

A médiamogul William Randolph Hearst unokájának sztorija a hetvenes évek Amerikájában rendesen felkorbácsolta az indulatokat. A lányt ’74-ben rabolta el a Symbionese Liberation Army (SLA) nevű szervezet azzal a céllal, hogy a befolyásos szülőket a kaliforniai szegényeknek nyújtott gigantikus összegű adományokra kényszerítse. Bár apuka összesen hatmillió dollár értékű élelmiszerrel támogatta a nélkülözőket, az SLA nem engedte szabadon a túszt.

Néhány hónap múlva aztán egy a családnak eljuttatott hangszalagon a lány bejelentette, hogy felveszi a Tania nevet és a gerillák oldalára áll. Akkor derült ki, hogy komolyan is gondolja, amikor egy bankrablás alkalmával az egyik biztonsági kamera rögzítette, amint a kis Patty/Tania egy M1-essel a kezében ordibál az alkalmazottakkal a pénzt követelve. A kalandnak az FBI vetett véget, amikor egy évvel később San Fransiscóban elfogta a lázadó milliomoscsemetét.

Jennifer Hudson

Jennifer Hudson családi tragédiája 2008-ban sokkolta a világot. William Balfour, Hudson korábbi sógora saját chicagói otthonukban lőfegyverrel mészárolta le a színész-énekesnő 57 éves édesanyját, 29 éves testvérét, majd elrabolta és kivégezte hétéves unokaöccsét, akinek holttestét később egy terepjáró csomagtartójában találták meg. Az indíték feltehetőleg féltékenység volt. „Magának olyan a szíve, mint egy sarkvidéki éjszaka, a lelke pedig olyan sivár, mint a sötét űr” – ezt mondta a vádlottnak a bíró, mielőtt kiszabta rá az életfogytig tartó szabadságvesztést.

Charles Lindbergh Jr.

Charles A. Lindbergh – az első ember, aki átrepülte az óceánt – akkora népszerűségnek örvendett a húszas–harmincas évek Amerikájában, amihez képest a Justin Bieber-fanok egyesülete hétvégi sakkszakkörnek tűnik csupán. Épp ezért, amikor 1932 márciusában ismeretlenek elrabolták alig kétéves gyermekét, a gyerekszoba ablaka alatt pedig egy 50 ezer dolláros váltságdíjat követelő levelet hagytak, a rendőrség és a sajtó kiéheztetett farkasként vetette magát az ügyre.

A szomorú történet tragédiák sorozatával sokkolta a közvéleményt; az egyik meggyanúsított szolgálólány például öngyilkos lett, majd az emberrablás helyszínétől nem messze megtalálták a kicsi holttestét is. Végül elfogtak, majd egy cseppet sem megnyugtató bizonyítási eljárást követően halálra ítéltek egy német származású ácsot, akit annak ellenére is kivégeztek, hogy több közéleti személyiség mellett maga Eleanor Roosevelt is kétségeit fejezte ki a vádlott bűnösségét illetően.

Veruska Ramírez

A pajkos nevű Veruska 1997-ben lett Miss Venezuela, a következő évben megrendezett Miss Universe-en pedig olyan magas pontszámot kapott a fürdőruhás bevonulására, amit a mai napig sem sikerült senkinek überelnie. Állítólag 2003-ban Valencia belvárosában egy csapat emberrabló fogságába esett. A banda tagjai enyhén spicces angol úriemberek lehettek, hiszen autogramot kértek a hölgy autójában talált tizenöt erotikus naptárra, majd alig három óra raboskodás után szabadon engedték a modellt. Mivel a szerencsésen végződő sztorit Veruska menedzsere hozta nyilvánosságra, ezért mi egy jól sikerült médiahacket sejtünk a háttérben.

Frank Sinatra Jr.

Az énekes-színész fiát 1963 decemberében rabolta el három bedrogozott férfi egy Lake Tahoe-i szállodából. Az elkövetők 240 ezer dollárt követeltek a híres apukától, aki gondolkodás nélkül kifizette az összeget, így két nap raboskodás után a fiút szabadon engedték. Az öröm akkor vált teljessé, amikor néhány nap alatt a rendőrségnek sikerült elfognia az emberrablókat, a váltságdíj pedig hiánytalanul visszavándorolhatott Sinatra zsebeibe. A helyében mi biztosan elénekeltük volna a három bilincsben pislogó rosszarcúnak a They Can’t Take That Away from Me című nótát.

Steven Spielberg

Valószínűleg nem lövünk nagyon mellé azzal a kijelentéssel, hogy Steven Spielberg látványától viszonylag kevesen kerülnek szexuálisan izgalmi állapotba. E kevesek közül ki kell emelnünk egy Jonathan Norman nevű fiatalembert, akit 1997-ben csapott le egy szemfüles testőr a rendező malibui házában. Miután a rendőrség kipakoltatta a zsebeiből a nála lévő fényképeket, feljegyzéseket, ragasztószalagot, bilincset és svájci bicskát, kiderült, hogy a paranoid skizofréniában szenvedő rajongó Spielberg elrablására, majd megerőszakolására készült.

Marie McDonald

Bár a ma embere Marie McDonald nevét meghallva inkább egy étteremlánc alapítójának a lányára tippelne, valójában ez a hölgy a negyvenes évek valóságos nehézbombázója volt, akit akkoriban csak így emlegettek a lelkes moziba járók: a Test. Az ötvenes évek vége azonban már nem volt ilyen kegyes a színésznővel. Nem elég, hogy az egyre mélyülő ráncokkal egyenes arányban elkezdett halványulni az őt kísérő ragyogás, de 1957 januárjában ráadásul elrabolta két ismeretlen férfi, akik elvették az ékszereit, megerőszakolták, majd egy nappal később szabadon engedték. Hamar kiderült azonban, hogy a sztorit szegény Marie csak azért találta ki, hogy ezzel valahogy visszakapaszkodjon a reflektorfénybe.

Jeremy London

Jeremy London néhány sorozatból lehet számodra ismerős, meg onnan, hogy 2010-ben őt is elrabolták. (Na jó, ez utóbbi azért itthon nem igazán forgatta fel az életünket.) A színész éppen Palm Springsben cserélte autója defektes kerekét, amikor két férfi felajánlotta a segítségét. A művelet végeztével aztán az egyikük fegyvert rántott és arra kényszerítette, hogy hajtson a város egyik lepukkant negyedébe, ahol el kellett fogyasztania egy kis kokaint és amfetamint, majd egy üveg piát nyomtak a kezébe és kirakták az autóból. Az elkövetőket néhány nap múlva elfogták. Szerintünk a tettesek összekeverhették szegény Jeremyt Charlie Sheennel, de persze ez csak egy sanda gyanú, semmi több.

És ezt olvastad már?
ENNYIRE néz ki jól a PS4 egyik legjobb akciójátéka PlayStation 5-ön