Eljön a #MaradjOtthon-életmódnak az a pillanata, amikor már kiolvastad az internetet, az ujjaid görcsölnek a kontrollertől és a Netflix algoritmusa sem tol már az arcodba semmi érdekeset. Nyugalom, jövünk, segítünk!

És gondolunk azokra is, akik szórakozás közben sem akarnak túlságosan kiesni a vírusparából – már ha van köztünk ilyen – és olyan filmeket néznének, melyeknek van némi közük ahhoz, ami jelenleg a világban zajlik.

Tíz alkotást hozunk, a szerint sorba szedve, hogy mennyi közük van a valósághoz. Előre szólunk, hogy van köztük olyan is, amit csak akkor nézz meg, ha nem vagy ijedős fajta.

10. 12 majom (1995)

Mi ez?

Terry Gilliam mesteri időutazós sci-fije, melyben Bruce Willis azért utazgat vissza a múltba, hogy mintát gyűjtsön be abból a vírusból, ami gyakorlatilag lenullázta a modern civilizációt.

Mennyi köze van a valósághoz?

Erre csak ennyit válaszolnánk: időutazós mozi.

Mi a tanulság?

A házi karanténnál azért sok rosszabb dolog létezik. Nézd csak meg, milyen körülmények között vegetál szegény Bruce Willis a jövőben!

9. Kabinláz (2003)

Mi ez?

Quentin Tarantino trancsírmániás haverjának, Eli Rothnak a debütáló rendezése, melyben egy házikóban rekedt csapatnyi fiatalt támad meg egy húsevő baktérium. (Vagy vírus, de igazából teljesen mindegy.)

Mennyi köze van a valósághoz?

Egy horrorvígjátékról beszélünk, szóval szerencsére nem sok.

Mi a tanulság?

Ha rohad a lábad, ne kezdj el epilálni!

8. Holtak hajnala (2004)

Mi ez?

Az egyik kedvenc zombis filmünk még azokból az időkből, amikor mindenki joggal hihette, hogy a korábban videoklipekben utazó Zack Snyder egy igazi zseni.

Mennyi köze van a valósághoz?

Pont annyi, amennyi esély van arra, hogy a halottak elkezdenek az utcákon császkálni agyak után kutatva.

Mi a tanulság?

Ha ez mégis bekövetkezne, érdemes a fejre célozni.

7. 28 nappal később (2002)

Mi ez?

Az előző téma angol feldolgozása, azzal a különbséggel, hogy Danny Boyle fertőzöttjei nem agyakra éhesek, egyszerűen csak szét akarnak verni mindenkit.

Mennyi köze van a valósághoz?

Az elnéptelenedett London látképe a filmben sajnos mostanában túlságosan ismerős ahhoz, hogy teljes lelki nyugalommal azt válaszoljuk, semmi.

Mi a tanulság?

Ha egy Danny Boyle-filmben ragadnál, mindig legyen nálad macséta!

6. A majmok bolygója: Lázadás (2011)

Mi ez?

A Majmok bolygója 2011-es rebootja, aminek igazából nem sok köze van a '68-as eredetihez, Tim Burton 2001-es borzalmához pedig szerencsére még annyi sem.

Mennyi köze van a valósághoz?

Ha azt vesszük, a moziban egy súlyosan félrement kísérlet eredményeként a világra szabadult vírus irtja ki az emberiséget, ami szerencsére az ilyesmivel foglalkozó tudósok felkészültsége és a bevezetett biztonsági rendszabályok miatt a valóságban soha nem fordulhatna elő. Ugye?

Mi a tanulság?

Ne kísérletezgess potenciális biológiai fegyverekkel! Ha már kísérletezgetsz, ne vidd haza a munkádat és ne adj neki nevet! Ha már hazaviszed és nevet is adsz neki, legalább a laborba ne engedd vissza! Ha már visszaengedted... áh, mindegy, neked úgyis lőttek.

5. Z világháború (2013)

Mi ez?

Ha pontosak akarunk lenni, akkor erre a kérdésre azt válaszoljuk, hogy a legvalószerűbb zombifilm. Ez egyébként nem is csoda, hiszen a film alapjául szolgáló regény írója, Max Brooks az írás során szakértőket is megkérdezett, szerintük hogyan zajlana le a világban egy zombipandémia.

Mennyi köze van a valósághoz?

Pont annyi, amennyi a legvalószerűbb zombifilmnek lehet.

Mi a tanulság?

A zombiapokalipszis szívás.

4. Vakság (2008)

Mi ez?

Fernando Meirelles drámája sem az a vidám szünidei matiné. Az emberek egy rejtélyes kór következtében elkezdenek megvakulni, így egy egész épületet karatén alá helyeznek. Csak egy vírusra immunis nőnek marad meg a szeme világa, aki megpróbál rendet vágni a káoszban.

Mennyi köze van a valósághoz?

Akármennyi lehet, de ezúttal sokkal fontosabb a következő kérdés.

Mi a tanulság?

A nehéz időkben csak úgy élhetünk túl, ha fegyelmezettek vagyunk és összefogunk.

3. Az ember gyermeke (2006)

Mi ez?

Alfonso Cuarón remekműve, ami az egyik legjobb, legmegrázóbb, legizgalmasabb, legemberibb világvége mozi, amit valaha láttunk. A sztori egy olyan világban játszódik, ahol egy rejtélyes betegség miatt nem születnek többé gyermekek. Félelmetes, szívbemarkoló és felemelő filmélmény.

Mennyi köze van a valósághoz?

Ha az történne, ami ebben a filmben, akkor minden bizonnyal úgy történne, ahogy ebben a filmben.

Mi a tanulság?

Ha nincs remény, nincs semmi. Szerencsére mindig van remény.

2. Vírus (1995)

Mi ez?

Wolfgang Petersen Michael Crichton bestselleréből csinált sztárokkal teletömött blockbustert, melyben egy rakás katona és tudós fut versenyt az idővel, hogy megmentsék a világot egy végzetes járványtól.

Mennyi köze van a valósághoz?

Ez a 2011-es Fertőzés ultralight verziója, amiben több a mese, mint a kőkemény valóság, épp emiatt a Vírus az említett alkotáshoz képest inkább szórakoztató, mint nyomasztó. Nyugodtan megnézheted.

Mi a tanulság?

Majdnem ugyanaz, mint a lista másik szereplőjének: ne haverkodj majmokkal!

1. Fertőzés (2011)

Mi ez?

Steven Soderbergh mozija egy elképzelt pandémiáról, ami annyira valósághű, hogy a Twitteren többen is felvetették, hogy a rendező tíz éve egészen biztosan beült egy időgépbe, hogy megnézze, mi vár az emberiségre 2020-ban. A moziban látható vírus ugyan sokkal halálosabb, mint a COVID-19, de ezt leszámítva folyamatos déja vu-vel fogsz találkozni, ha megnézed Soderbergh moziját. Azért abban reménykedhetünk, hogy a valóságban annyira nem durvulnak el a dolgok, mint a filmben.

Mennyi köze van a valósághoz?

Nagyon is sok. Épp emiatt, csak akkor ülj le elé, ha nem vagy pánikolós fajta! Ezen a mozin tényleg be lehet most fordulni. Mi szóltunk.

Mi a tanulság?

Leginkább az, hogy egy világjárvány rohadtul nem játék. Szóval jobb lesz, ha nem játszod az eszed és ezt a pár hetet/hónapot most a szociális eltávolodás jegyében bekkeled ki!

#MaradjOtthon, de tényleg!

Ebben a cikkben a lehető legegyszerűbben magyarázzuk el, miért kell így tenned:

És ezt olvastad már?
Ezért érdemes néha átnézned az emailfiókod spam mappáját is