Unalmas már a Reszkessetek, betörők!, Igazából szerelem és Télapu kombó? Készültünk neked néhány kézenfekvő – és néhány kevésbé magától értetődő – alternatívával, melyek biztosan felébresztenek a kajakómából, és mivel egytől-egyig van valami közük az ünnepekhez, még a családot is be tudod palizni azzal, hogy ezek bizony karácsonyi filmek, akár hiszik, akár nem. Hajrá!

Prometheus

Magától értetődő helyezett, hiszen Ridley Scott Alien-előzményfilmjének egyik központi motívuma a karácsony, még akkor is, ha ez az első megtekintés során nem válik teljesen egyértelművé. A címszereplő űrhajó kapitánya a végzetes események előestéjén karácsonyfát díszít, nem sokkal később pedig sor kerül egy születésre, melynek során ugyan nem a Kisjézus érkezik meg, de a cselekmény és a franchise számára egy igen fontos karakter látja meg a napvilágot. A szentséges éj ellenben elmarad.

Batman visszatér

Tim Burton második Batman-mozijából csak úgy süt a karácsonyi hangulat, igaz, amolyan Karácsonyi lidércnyomás módra, vagyis ettől senki nem fogja az ablaka alá álmodni a jóságos Télapót. Jack Nicholson ripacs Jokere után a Denevérember filmes univerzuma ismét kapott egy ikonikus gonoszt Pingvin képében, és hát Michelle Pfeiffer Macskanőjénél sem láttunk még jobbat, Halle Berry és Anne Hathaway ide vagy oda. A tejszínhabra a cseresznyét Christopher Walken teszi fel, akit mindig élmény nézni.

Drágán add az életed!

Igen, tudjuk, hogy ennek a filmnek a szerepeltetése már-már arcpirító evidencia, mégis, ha kihagynánk a listából, valószínűleg sokkal több embert mérgelnénk fel, mint így. Bruce Willis emiatt lett szupersztár, emiatt teheti meg évek óta, hogy minden szart elvállal – gyakorlatilag már azon sem lepődnénk meg, ha pelenkát reklámozna –, mégis, még mindig dollárszázezreket tud elkérni egy-egy nevetséges hakniért. Szóval a Drágán add az életed! örökbecsű akciófilm, egyszersmind a filmtörténelem leglátványosabb és legizgalmasabb karácsonyi mozija.

Halálos fegyver

Ez a darab pedig kéz a kézben jár az előzővel, hiszen mindkettő akciófilm, mindkettő karácsonykor játszódik, és egyik sem tolja az arcodba irritálóan az ünnepi hangulatot, de azért a színes égősor meg a feldíszített fa ott van a háttérben. Ha jobban belegondolunk, Martin Riggs és Roger Murtaugh buddy movie-ja a szeretetről és a családról szól, szóval a pörgő hullaszámláló ellenére is oda lehet tenni a fa alá.

Vasember 3.

Bár nem ez az általánosan elfogadott vélemény, szerintünk Shane Black MCU-s bemutatkozása a legerősebb Vasember-mozi a háromból. Vitatkozás helyett inkább nézd újra te is, és töltse meg a lelked az ünnepi hangulat, ahogy Tony Stark a napfényes Kaliforniából menekülve a havas északon hajt végre kényszerleszállást, éppen karácsonykor. Okés, a Disney+-on folyamatban lévő Sólyomszem-sorozat komolyabban szállítja a hangulatot, de az egy széria, ez a lista pedig egész estés játékfilmekről szól.

Szigorúan bizalmas

A Szigorúan bizalmas az egyik legjobb dolog, amivel meglepheted magad két bejglizés között. Tele van tömve sztárokkal, köztük a fiatal Russell Crowe-val, aki nagyon erős alakítást nyújt, emellé még elképesztően csavaros és izgalmas, ráadásul a felvezetés Szenteste játszódik, így visszakézből le tudod terelni azon családtagjaidat, akik azért nem akarják megnézni, mert nem karácsonyi film.

Szörnyecskék

A film, ami miatt soha nem fogjuk feledni Joe Dante nevét. A Szörnyecskék zavarba ejtő karácsonyi film, ami egyszerre vígjáték és horror, cuki és gusztustalan, de annyira, hogy annak idején még az amerikai korhatárbizottság sem tudta, milyen számot biggyesszen a plakát sarkába. Te ne is foglalkozz ezzel, csak szerezd be valahonnan és indítsd el a filmet, de azért a gyereket ne engedd a képernyő közelébe!

Bőrnyakúak

Tudjuk, hogy ez most egy ordas nagy csalás, hiszen a karácsony csak egyetlen jelenetben szerepel Sam Mendes filmjében, melynek listánkon való szerepeltetése egyébként is csak azoknak szól, akik rühellik az egész ünnepet, nekik is inkább sokkterápia jelleggel. A Bőrnyakúak ugyanis mélységesen szomorú, de azért izgalmas háborús film, melynek megtekintése után az ember hálát ad azért, hogy béke van, szeretet és karácsony. Lehet, hogy hirtelen még a fa körül éneklés is jó ötletnek fog tűnni.

Durr, durr és csók

Megint Shane Black és megint egy frenetikus akcióvígjáték, elképesztő dumákkal, remek sztorival és zseniális beszólásokkal, a Hollywoodba frissen visszatérő Robert Downey Jr-ral a főszerepben, aki karácsonykor keveredik Los Angelesben szürreális kalandokba. A Durr, durr és csók hangulatos, vidám és izgalmas, mindezt úgy, hogy nem üli meg az ember gyomrát. Tökéletes választás.

Kapj el, ha tudsz

Idén egyébként is bekerül a fa alá Leonardo DiCaprio, hiszen éppen ma debütál a Ne nézz fel! a Netflixen, melyben a sztár egy csillagászt alakít, aki rájön, hogy egy üstökös fog becsapódni a Földbe. Ennek a filmnek azonban a premierdátumán kívül nem sok köze van a karácsonyhoz, ráadásul még mi sem láttuk, így bajosan tudnánk ajánlani. A Kapj el ha tudsz azonban már nem egyszer volt vendég nálunk, és lévén egy könnyed, mégis izgalmas és hangulatos macska-egér játékról van szó, amiben többször is felbukkan a karácsony motívuma, szívesen vesszük elő újra és újra.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
272-vel hasított bringával az új világrekorder