Az orosz-ukrán háború poklának egyik bugyra a (dez)információs hadviselés, melyben mindkét fél élen jár. Természetesen az oroszok és az ukránok is manipulálják a híreket, mindegyikük megteremti a maga hőseit és legendáit, melyekkel próbálják a saját oldalukon emelni, az ellenséges oldalon pedig rombolni a harci morált.

A hatalmas káosz egyik folyománya, hogy a külvilág számára sokszor szinte megfejthetetlen, hogy az internetre felkerült videók, infomorzsák közül mi az, amit hitelesnek lehet elfogadni. Épp ezért az ukrán védelmi minisztérium hivatalos Facebook-oldalára feltöltött felhívásról sem lehet eldönteni, hogy pontosan mi is akar lenni valójában, de még így is összeszorul tőle az ember torka.

Az ukránok ugyanis

arra kérik az embereket, hogy értesítsék azt a több ezer szerencsétlen orosz anyát, akiknek fiai Ukrajnában estek fogságba, hogy ha személyesen utaznak el Kijevbe, visszaadják nekik gyermekeiket.

A védelmi minisztérium három telefonszámot és egy email-címet adott meg, melyen az orosz anyák érdeklődhetnek, hogy fogságba esett-e gyermekük a háborúban. Mivel a légtérzár miatt az utazás repülővel lehetetlen, ezért azt tanácsolják az anyáknak, hogy amennyiben az elérhetőségeken megerősítést kapnak, utazzanak Kalinyingrádba vagy Minszkbe, ahonnan taxival el tudnak menni a lengyel határig, ahol találkozik velük egy erre kijelölt ukrán katona és elkíséri őket Kijevbe.

A felhívás még akkor is meglepően emberi, hogy tudjuk, leginkább csak gesztusértékű, sőt, akár PR-fogásként is értékelhető, mely az ukrán erkölcsi fölényt hangsúlyozza az orosz agresszióval szemben, és a hátországban élőkben próbálja tudatosítani, kik ellen is küldte harcba az orosz vezetés a gyermekeiket. Az sem valószínű, hogy az üzenet eljut a címzettekhez, hiszen Oroszországban igen erősen szűrik a híreket, a nem a központi narratívát követő médiumokat pedig nagyon gyorsan bezárják.

Így vagy úgy, az ötlet rendkívül erős, és még akkor is képes némi emberi arcot adni ennek a szörnyűségnek, ha az olvasó már képtelen elhinni, hogy ezt most tényleg nem az információs hadviselés egy újabb fegyverének szánták.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Nagyjából 200 kamasz tört be egy floridai villába, hogy illegál házibulit rendezzenek