Az idei év eddigi legnagyobb szórakoztatóipari botránya az a bizonyos pofon volt az Oscar-gálán, ami most rendesen megrengeti Will Smith karrierjét.

Hogy pontosan mi történt, azt nem fogjuk sokadjára is elmondani, mert ha tudod, már biztosan a könyöködön jön ki a sztori, ha viszont valamilyen rejtélyes oknál fogva nem is hallottál róla eddig, ezzel a cikkel gyorsan képbe hozhatod magad, anélkül, hogy a többieket untatnánk:

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagjai csak az Oscar-gála után kaptak a fejükhöz, hogy talán nem kellene szó nélkül hagyni azt, hogy valaki a rendezvény színpadán megtámadja az egyik kollégáját, aztán átveszi a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. A tétovázás egyébként nem meglepő, hiszen a pofon szinte sokkhatást váltott ki nemcsak a szervezőkből, de a nézőkből is, és a gálán nem igazán tudta senki, hogyan is kellene kezelni a helyzetet. Az Akadémia végül vizsgálatot rendelt el az ügyben, melynek során bennfentesek szerint Smith tagságának felfüggesztése vagy a színész kizárása is szóba került.

A sztár végül úgy döntött, hogy elébe megy a dolgoknak, és a tegnapi napon lemondott filmakadémiai tagságáról. Az ezt bejelentő közleményben így fogalmaz:

Azon emberek listája, akiket bántottam, nagyon hosszú és rajta van Chris, a családja, nagyon sok drága barátom és szerettem, a gála résztvevői és nézői világszerte. Visszaéltem az Akadémia bizalmával, megfosztottam a többi jelöltet és győztest attól, hogy megünnepeljék megfeszített munkájuk gyümölcsét. Összetört a szívem.

A közleményben Smith elmondta, hogy szeretné, ha visszakerülne a hangsúly azokra az emberekre, akiknek a teljesítményét a gála megünnepelni hivatott, majd megígérte, hogy soha többé nem engedi, hogy az értelmen felülkerekedjen az erőszak. A Filmakadémia elnöke, David Rubin elfogadta a színész lemondását, de egyúttal jelezte, hogy ezzel még nincs vége a vizsgálatnak.

Tovább folytatjuk a Mr. Smith elleni fegyelmi eljárást az Akadémia magatartási kódexének megsértése miatt. A következő testületi ülésre április 18-án kerül sor.

Mivel a színész lépése miatt a kizárása már nem lehet napirenden, felmerül a kérdés, hogy vajon veszélyben forog-e a neki frissen kiutalt elismerés.

Az ügyről mi is elmondtuk a véleményünket:

(forrás: Variety, főkép: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Nagyjából 200 kamasz tört be egy floridai villába, hogy illegál házibulit rendezzenek