A japán Sophia Egyetem kutató biológusai egy kísérletsorozatban bebizonyították, amit valószínűleg mindenki érzett a lelke mélyén: a macskák szarnak a világra, de legfőképpen ránk, emberekre.

Azt ugye mindeki tudja, hogy az ember legjobb barátja, vagyis a kutya képes megkülönböztetni a nevét más szavaktól. A jó japánok, élükön egy Szaito Asztuko nevű úriemberrel arra voltak kíváncsiak, hogy ez a macskáknál is így van-e.

Azt egyébként már a kutatás előtt is sejtették, hogy erre jó esély van, hiszen a kutyák mellett a macskák azok az állatok, akiket az ember már nagyon hosszú ideje nemcsak haszonállatként, hanem házikedvencként is maga mellett tart. Szóval azon a megállapításon, hogy a cicák is képesek megkülönböztetni a nevüket a számukra irreleváns szavaktól, nem igazán lepődött meg senki.

Úgy jöttek rá a dologra, hogy a kísérletben részt vevő cicáknak felvételeket játszottak le, melyen a gazdájuk sorolt teljesen lényegtelen szavakat. Aztán egy másik felvételen a gazdi kimondta a kedvence nevét, és figyelték, változott-e a cirmos viselkedése. Aztán ugyanezt megismételték egy idegen hangjával is, de az eredmény ugyanaz volt:

A macsek megismerte a saját nevét.

Igaz, erre a legtöbb esetben alig lehetett rájönni, hiszen a reakció kimerült egy fülmoccanásban vagy más apró mozdulatban. Vagyis ha hívod Cirmit, nem azért nem megy, mert nem érti, hanem mert totálisan hidegen hagyja mi a fenét akarsz tőle.

Bár ezen biztos nem lepődik meg, akinek macskája van, hiszen nagy valószínűséggel már egy ideje észrevette, hogy a kedvence nem akkor megy oda hozzá, amikor hívják, hanem amikor akar.

Na, nem akarunk ezzel semmi egetrengetőt mondani, hiszen az öntörvényűség és a lustaság valahol hozzátartozik a macskák karakteréhez. Tudjuk, hogy tojnak ránk, de így szeretjük őket.

(via)

És ezt olvastad már?
Látszólag a semmiből lép elő egy ember ezen a felvételen
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!