Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A tudomány nagyon fontos dolog, de kizárt, hogy olyan életbölcsességgel támogasson meg, amit be tudsz építeni a mindennapjaidba. A tudomány ugyanis pontos, ellentmondást nem tűrő és rideg. Bölcsességért a pszichológiához, a filozófiához és a spiritualizmushoz kell fordulnod. És mi is lehetne spirituálisabb, mint egy ókori egyiptomi pap?

Mint például a Neszjamún nevű illető, aki annak idején az ókori Egyiptom épülését szolgálta a papság felkent prominenseként. Ha bölcsesség kell, kérdezd hát őt! Egy baj van csak; mint a fenti képen is láthatod, Neszjamún nincs túl jó bőrben.

Akkor mégis hogyan halljuk meg, mit üzen Neszjamún? Hogyan szólaltassunk meg háromezer évnyi tapasztalatot? A válaszon szerencsére nem kell gondolkodnod, mert a Londoni Egyetem kutatói már kitalálták helyetted. A tudomány tehát nem adhat bölcsességet, de segíthet, hogy összeszedjük a hozzávalókat. Nagyon egyszerűre lefordítva a dolgot, a kutatók azt csinálták, hogy mindenféle képalkotó eszközzel alaposan letapogatták az évezredek óta makacs mozdulatlanságban leledző pap torkát és szájüregét, majd 3D-nyomtatóval megalkották az így feltérképezett beszédszerv tökéletes mását, amit végül egy mesterséges gégével működésbe hoztak.

Így történt hát, hogy harminc évszázad után Neszjamún ismét megszólalt. És hogy mit mondott? Hát azt, hogy

Az életbölcsességek életbölcsessége, válasz minden fel nem tett kérdésre, az alfa és az ómega. Halld a saját füleiddel!

Na jó, most vegyük egy kicsit komolyra! Még szép, hogy nem kezdett a múmia lételméleti fejtegetésbe, hiszen a kutatás célja csupán az volt, hogy reprodukálják a szebb napokat megélt Neszjamún hangját.

Természetesen csak vicceltünk, és bízunk benne, hogy ugyanezt a poént az egyetem kutatói is elsütötték, amikor meghallották ezt az egyszerre szomorú, értetlen, rezignált és végtelenül lemondó hangot.

Mert ezt azért szögezzük le:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.