Hoppácska: lehet, hogy mégsem az a fránya jéghegy okozta a Titanic vesztét
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Senan Molony nem kevés időt és energiát ölt abba, hogy megvizsgálja a Titanic elsüllyedésének a pontos okait – közel 30 éves kutatómunka áll már az újságíró háta mögött. Úgy véli, hogy nem a legendás jéghegy okozta a Titanic vesztét: a hajószerkezet ugyanis már azelőtt megsérülhetett, hogy egyáltalán kifutott volna az óceánra, mégpedig egy óriási tűz miatt, ami hetekkel indulás előtt ütött ki a hajótérben.

Senan Molony ezúttal olyan fotókat vizsgált meg, amelyeket a hajó villamosmérnökei készítettek azelőtt, hogy a Titanic kifutott volna a belfasti kikötőből az április 10-i tesztútra – a hajót ugyanis az északír fővárosban építették.

Állításait szakértők is alátámasztották – így jó esély van rá, hogy a jéghegy azért tudta ilyen mértékben károsítani a hajószerkezetet, mert az megsérült már a korábbi tűzesetben.

Az, hogy tűz ütött ki az indulás előtt, eddig is köztudott volt – egyebek mellett Ray Boston Titanic-szakértő is beszámolt már róla –, de eddig senki sem vizsgálta ilyen tüzetesen ennek a jelentőségét.

és Molony szerint azért horgonyzott le fordítva a southamptoni kikötőben a hajó, hogy a gazdag utasok még véletlenül se szúrják ki a tűzesetre utaló jeleket. Szóval úgy tűnik, hogy bár a végső pofont a jéghegy vitte be, gyakorlatilag a tűzesettel, és annak eltusolásával meg lett pecsételve a luxushajó sorsa – és annak a több mint 1500 személynek, aki az életét vesztette a 20. század leghíresebb hajókatasztrófájában.

(forrás: Independent)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.