Ahhoz speciel nem kell lángésznek lenned, hogy tudd, a zombifertőzés igen szar dolog. A The Walking Dead, a Z világháború, de még a viccesre vett Haláli hullák hajnala is egyetért abban, hogy az emberiség igen komoly pácban lenne, ha elszabadulnának az agyzabáló holtak. Na de mit gondol erről a tudomány?

Nos hát, a tudomány a hasonló kérdésekre inkább csendes mosollyal válaszol, hiszen komoly kutató nem foglalkozik ilyen marhaságokkal. Ezért is érdekes az angol University of Leicester diákjainak tanulmánya, melyben tudományos eszközökkel nézték meg, mi lenne velünk egy agresszív zombifertőzés elszabadulása esetén. A lelkes diákok a kérdés tisztázásához felhasználták az epidemiológiában igen kedvelt SIR számítógépes modellt, amivel a vírusok terjedését szokták szimulálni.

Az első felállított verzió során egy nem túl pesszimista verziót vázoltak föl, az eredmény mégis sokkoló lett. Ha feltételezzük, hogy egy zombi egy nap leforgása alatt egy emberrel találkozik, akit 90 %-os valószínűséggel meg is tud fertőzni, akkor száz nap után az egész bolygón mindössze 273 ember maradna, és minden egyes ember egymillió élőhalottal nézne farkasszemet.

Bármennyire is szeretnénk megnyugtatni, ezen az eredményen sajnos nincs mit szépíteni. Van viszont egy szalmaszál, amibe kapaszkodhatsz; az első verzió felállítása során nem vették figyelembe a születési és halálozási rátát.

A második szimulációban a kutatók már használták a napjainkban jellemző születési és halálozási statisztikákat, hovatovább, azt is figyelembe vették, hogy az emberiség megpróbál megölni minden fertőzöttet, az eredmény pedig így már sokkal optimistább, volt, mint az előző.

A tanulmány legbiztatóbb megjegyzése ilyen tekintetben tehát ez:

Arra jutottunk, hogy ezeket a tényezőket figyelembe véve sokkal valószínűbb, hogy egy adott populáció túléljen egy világméretű zombifertőzést.

Bármennyire is szeretnénk ezt elhinni, mi látunk némi logikai bakugrást a sztoriban. A fenti megállapításhoz ugyanis lényegesen hozzájárult az, hogy a szimuláció során a bezombult emberek a felzabálható populáció hiányában a SIR szerint éhenhaltak. Ezzel pedig csak annyi a baj, hogy egy halott nem tud éhen halni.

De ne kukacoskodjunk, inkább örüljünk annak, hogy a legjobb eshetőség szerint, ha az emberiség képes felvenni a kesztyűt és több elszigetelt közösség formájában elég sokáig életben maradni egy zombiinvázió esetén, akkor jó eséllyel képes lehet túlélni az egészet és később újra benépesíteni a bolygót.

Egy ilyen jó hírrel máris könnyebb elkezdeni ezt a hetet, ugye?

(via)

És ezt olvastad már?
Majdnem benézett Párizsba egy beluga