Még 2013-ban kürtölte világgá egy tanulmány, hogy az emlősök esetében nem kizárólag a szájüregben találhatóak ízlelő receptorok, hanem a gyomorban, a tüdőben, az agyban, illetve – figyelj, mert most megyünk át igazán bizarrba! – a végbélben és a herékben is.

Hogy ezt pontosan miért rendezte így az evolúció, arra ezidáig még nem jöttek rá a tudósok, de azt gyanítják, hogy valószínűleg a cukor és az aminosavak detektálásban lehet szerepe az eltévedt receptoroknak. Azt is megfigyelték, hogy amikor a kísérletben használt egerek szaporító szervében lévő ízlelő receptorokat kiiktatták, az állatok képtelenek lettek a szaporodásra. A hímivarsejtjeik mozgásképtelenné váltak, és a heréik eldeformálódtak. Szóval az egészen biztos, hogy nem véletlenül vannak ott ezek a kis érzékelők, még ha a pontos funkciójuk egyelőre nem is világos.

Ez a kutatás most valamiért megint elkezdett hatalmas köröket futni a Twitteren, majd akkor szabadult el végleg a hülyeség, amikor a népszerű mobilos videomegosztó alkalmazáson, a TikTokon egy kamaszlány megkérte fiú követőit, hogy a tudomány nevében filterezzenek meg a heréikkel egy csupor szójaszószt, és mondják el, hogy mit éreznek.

Ő volt a kezdeményező:

@cryinginthecar

please I need to know

♬ original sound - cryinginthecar


Így szólt a nyílt pályázat:

Tudtad, hogy ha egy férfi szójaszószba lógatja a heréit, érezni tudja annak az ízét? KÉPES ÉREZNI AZ ÍZÉT! Bárcsak viccelnék, de ez tényleg így van! Ha vannak heréid, légyszi, lógasd bele valamibe a tudomány nevében! Ezt tudnom kell!

Az ilyesfajta baromságra pedig nyilván van jelentkező. Itt van például ez a félhülye fiatalember, aki nem sokat teketóriázott:

@alxjames

oh.. my god..... 🤭😳

♬ original sound - alxjames


A gyerek állítja, hogy tényleg érezte a szósz ízét a tökein keresztül, és ami a legdurvább, hogy ezzel még csak nincs is egyedül. A Twitteren többen is arról számoltak be, hogy tényleg működik a dolog, amit tudományos szemszögből csakis tömeges érzékcsalódásként lehet értékelni.

Az ízlelő receptorok ugyanis nem a herezacskón, hanem a herében vannak, így ezek a jóképességűek nagyjából pont úgy érezhették a szójaszósz ízét, mintha azt végigöntötték volna a tarkójukon. A hülyeség természetesen a YouTube-ra is begyűrűzött, ugyanezzel az eredménnyel:

Szögezzük le gyorsan: szó sincs róla, hogy a test különböző részein lévő ízlelő receptorok ugyanazt az érzetet továbbítanák az agyba, mint a szájban lévők, melyek kifejezetten a táplálkozás során jutnak szerephez. Épp ezért, légy oly jó, és amikor a sommelier kóstolásra tölt neked bort, ne kezdd el kicsomagolni a pöcsödet, mert abban a szituban nem fogsz vele sokra menni!

Ha netán mégis gondolkoznál valami hasonlón, akkor beviszünk még egy érvet a zacsival kóstolás ellen: azok az ízlelő receptorok, amiket a kutatás során a herékben találtak, ugyanúgy megtalálhatóak a végbélben is, mégsem érzed a szar ízét a szádban, amikor reggel leülsz trónolni.

Ugye, hogy ugye?!

(via)

És ezt olvastad már?
272-vel hasított bringával az új világrekorder