Kihaltnak hitt őshonos halfajt találtak a Balatonban
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sokat dolgoztak érte.

Menyhalra bukkantak a Balatoni Limnológiai Intézet kutatói csütörtökön a tóban. Mint írják, Czeglédi István és Preiszner Bálint, az Ökológiai Kutatóközpont Hal- és Konzervációökológia csoportjának munkatársai a halállomány monitorozásakor két egészséges menyhalat fogtak ki a Balatonból.

A Balatonban őshonos halfaj a múlt század közepétől jelentősen megritkult a tóban, majd minden bizonnyal ki is pusztult, melynek elsődleges oka vélhetően az akkoriban nagy tömegben telepített angolna volt, mely hatékony ragadozója a vele hasonló élőhelyen előforduló menyhalnak. 2015-től megindult a visszatelepítés, eddig azonban egyetlen példányt sem sikerült kimutatni a monitorozások alkalmával, és a balatoni horgászok zsákmányában is csak néhány alkalommal került elő a faj.

A kutatók által most fogott példányok körülbelül 25-30 centiméter nagyságúak voltak, fényképezés után pedig visszakerültek a tóba. A balatoni populáció megerősödésére még várni kell, addig a fajra horgászati tilalom van érvényben. A felmérés eredményei azonban bizonyítják a telepítés hatékonyságát, ami egy újabb lépés a Balaton őshonos halállományának megőrzéséhez.

A menyhal (Lota lota) Magyarországon a tőkehalfélék egyetlen édesvízi képviselője, a hazai folyók többségében előfordul. A Magyar Haltani Társaság internetes szavazásán a 2013-as év halának választották meg.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Ökológiai Kutatóközpont, MTI. A fotón menyhal van, de nem a balatoni.)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.