Ha van kutyád, biztosan tudod, miről van szó. Az a lekonyult fej, az a sanda tekintet, ami azután következik, hogy Morzsi kirágta a fotel sarkát vagy odapisilt a szőnyegre. Szinte kiül az arcára, hogy „ne haragudj, gazdi, borzasztóan szégyellem magam!".

Nos, nagyon nem erről van szó, bármennyire is azonosítja a kutyatartók legnagyobb része kedvencének ezt a gesztusát a bűntudattal. Hiszen minden együtt áll: a kutya valami rosszatt tett, majd amikor a gazdi észreveszi, és kérdőre vonja érte, akkor jön a jól ismert testbeszéd és mimika, amivel általában az állat simán eléri, hogy a gazdi ne is tudjon rá haragudni.

De mégis, miről árulkodik ez a viselkedés, ha nem a bűntudatról?

A választ Dr. Alexandra Horowitz egyik 2009-es tanulmánya adja meg, melynek első tanulsága az volt, hogy az emberek azért gondolják, hogy a kutyák arca bűntudatról árulkodik, amikor valami csínytevésen kapják őket, mert a gazdi emberi tulajdonságokkal ruházza fel a kedvencét. Hiszen az emberi viselkedésminták alapján az állatnak bűntudatot kellene éreznie, miután rosszat tett, az pedig csak tovább erősíti ezt a téves feltevést, hogy a tárgyalt gesztus még hasonlít is ahhoz, ahogy a gyerekek viselkednek hasonló helyzetben.

Dr. Horowitz kísérletében a kutyák a gazdájukkal együtt bementek egy szobába, ahol az asztalon egy kívánatos édesség volt elhelyezve. A gazdi alaposan kioktatta az állatot, hogy ne nyúljon az ételhez, majd elhagyta a szobát. Ezt követően attól függetlenül, hogy az állat beleevett-e az édességbe vagy sem, a gazdik azt az információt kapták, hogy a kedvencük nem hallgatott rájuk, és megdézsmálta a finomságot.

És itt a lényeg: amikor a gazdájuk leszidta őket, az állatok attól függetlenül felvették a jól ismert arckifejezést és testtartást, hogy előtte tettek-e bármi rosszat.

Vagyis a kutyád arcán az a kifejezés, amiről eddig azt hitted, hogy azt jelenti, „ne haragudj, gazdi, borzasztóan szégyellem magam!",

valójában nem a bűntudat, hanem a leszidástól való félelem jele.

A kutyusod tehát a jelek szerint nem szégyelli magát, hanem fél. Igen, tudjuk hogy ettől most nem érzed jobban magad, de úgy tűnik, ez a helyzet.

(via)

És ezt olvastad már?
Látszólag a semmiből lép elő egy ember ezen a felvételen
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!