Ronald Pellar az egyetlen hipnotizőr, aki szélhámosként vált híressé. Ha azt hiszed, hogy a Star Warsból ismert kézlegyintéssel és egy rövid, de velős „Ez nem a te pénztárcád!” varázsigével vette le áldozatait, akkor tévedsz. Az ő sztorija ennél kicsit vadregényesebb.

Saját elmondása szerint – tessék tehát ezeket az információkat erős fenntartással kezelni – Ronald Pellar 1920-ban született, majd ötévesen elárvult, amikor a szüleit Kuala Lumpurban maláj felkelők lemészárolták. Ő a bátyjával együtt egy chicagói árvaházba került, ahonnan hat évvel később leléptek, és az utcán próbáltak szerencsét. Ekkor villantotta meg először a tehetségét az ifjabbik Pellar.

Elkezdtek alig három dollárért vett gagyi órákkal seftelni, de úgy, hogy az órákat külön vásárolható puccos dobozokba rakták, majd 150 dolláros címkét ragasztottak rájuk. Végül a túlárazott kiegészítőket lelkes üzletemberek vették meg darabonként 25 dolcsiért abban a hiszemben, hogy márkás, lopott cuccokhoz jutottak hozzá. Amikor az aranyszínű festék elkezdett leperegni az alumínium szíjakról, akkor bizonyára a mosoly is lehervadt a sznob balekok arcáról.

A fiatal Ronald Pellar első feleségével

Pellar állítólag 18 éves korára már gyerekekből álló bandát tartott fenn, akiknek a segítségével több mint 84 ezer dollárt harácsoltak össze, de mi ezzel a számmal kapcsolatban is óvatosságra intenénk. Később az utcát hátrahagyva a wisconsini egyetemre ment, ahol találkozott egy hipnotizőrrel, akinek a hatására felvette a Dr. Dante nevet. A névváltoztatás persze nem merült ki ennyiben, hiszen az ellene lefolytatott vizsgálatok során a hatóságok közel negyven hamis személyazonosságot számoltak össze.

Dr. Dante színpadi hipnotizőrként bejárta Amerikát, majd egy Los Angeles-i fellépés után a The Candy Store nevű diszkóban találkozott Lana Turnerrel, a negyvenes–ötvenes évek egyik szexszimbólumával. Nem lehetett kispályás hipnotizőr, hiszen nem csak sikerült neki felszedni a szőke bombázót, de még abban az évben feleségül is vette, és ha másért nem is, ezért biztosan irigyelte őt a kor átlagférfija.

A Rektor Úr akcióban

Pellart persze nem csupán a legendás skalp megszerzése vezérelte, hiszen – mint később kiderült – egy 35 ezer dolláros csekkel illetve 100 ezer dollár értékű ékszerrel rövidebben hagyta ott Turnert félévnyi boldog együttélés után. Később Pellar elmondta, hogy Lanával az élet kényelmes volt, leszámítva azt, hogy a hölgy túl sokat ivott, és ezért ment tönkre a házasságuk.

1974-ben Dr. Dante éppen egy night clubban szuggerálta a vendégsereget, amikor civil ruhás nyomozók csaptak le rá. A vád szerint Dante doktor bérgyilkost fogadott egy San Diegó-i kollegája megölésére, aki egy ideje már azzal vádolta Pellart, hogy több show-elemet is ellopott tőle. Miután kiszabadult három és fél éves kényszerpihenőjéből, egy ideig visszatért a hipnotizőrködéshez, majd belevágott élete nagy mutatványába.

Pellar elindított egy távoktatással foglalkozó céget, mely kozmetikai tetoválások elvégzésére tanított lelkes reménybeli vállalkozókat. Saját elmondása szerint 14 millió dollárt szedett össze ezzel évente, ami a később indult büntetőper megállapításai szerint nem is állt olyan távol a valóságtól. A hatóságok egy idő után felfigyeltek a tanfolyam sikeres elvégzését „bőrgyógyász diploma” kibocsátásával honoráló szélhámosra, és hamar kiderült, hogy a vállalkozás mindenféle vonatkozó engedély nélkül működik.

Később arra is fény derült, hogy az önjelölt pedagógus a Columbia Állami Egyetem nevében készített diplomát bárkinek, aki kifizette a szükséges pénzt. Ezzel csupán egy probléma volt, mégpedig az, hogy ez az egyetem soha nem is létezett. Az átveréssel tíz és húsz millió dollár közötti összeghez jutott évente, az epikus átverés pedig a mai napig érezteti a hatását. Több ezer munkavállaló tünteti fel a mai napig az önéletrajzában a soha nem volt Columbia Állami Egyetemen szerzett diplomáját.

A bebukott mutatvány miatt indult per ítélethirdetése előtt Ronald Pellar – állítólag ügyvédje tanácsát követve – Mexikóba szökött, ahol azonban elfogták és visszavitték Kaliforniába. A nincstelen árvából lett milliomos szélhámost 2005-ös szabadulása óta a totális nyomortól egy lakókocsi és a szociális segély választja el.

Bár egyik interjújában nyolc éve elmondta, hogy rákot diagnosztizáltak nála, a mai napig él és virul. Nem akarjuk rosszmájú feltételezésekkel tovább rombolni egy idős ember megkopott reputációját, de nem lepődnénk meg, ha a csúnya betegség csak azért a néhány plusz százasért szerepelne Dr. Dante orvosi kartonján. Az ő érdekében még örülnénk is neki.

És ezt olvastad már?
Bírság lett a vége a videón látható nyilvános szexnek Kolumbiában