Négy szuperhasznos tipp, ha tataroznál, építkeznél
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Itt a tavasz, ilyenkor érdemes belevágni építkezésbe, felújításba. Nagyon komplex téma, úgyhogy mi most négy fontos területre hívjuk fel a figyelmedet.

Egy családi házat, házrészt, sőt még egy sima lakást is rendkívüli körültekintéssel kell felújítani. Minden funkcióra millió féle rendszer működik, és ezek egymással is kölcsönhatásban állnak. A felújítás költségei simán átléphetik a százezer forint/négyzetméter határt, kisebb munkák esetén, mondjuk egy tisztasági festésnél viszont akár pár ezer/nm-nél is megállhatnak.

Ez a családi ház teljesen rendben van

Állvány

Mielőtt bármibe is belefognál, készülj fel, hogy a szükséges eszközök mind a rendelkezésedre álljanak, ne egy építkezés-felújítás káosza közepette kelljen gondoskodni alapvető cuccokról. Az egyik legfontosabb segédeszköz az állványzat, amiből szerencsére elérhető áron nagyon profi termékeket találsz. Itt van mindjárt a Centaure Helio A:

Az egyszerűen, szerszámok nélkül felépíthető alumínium szerkezet 150 kilót is kibír, miközben a csomagolt súlya csak 21 kiló. Az alap háromméteres munkamagasság B és C modulokkal feltornászható öt és hét méterre, ez pedig bőven elég lehet egy családi házhoz, továbbá a csúszásmentes munkahíd is mellette szól. A háromméteres elem most akciós (59 990 forint), az ötméteres 124 980 Ft, a hétméteres 184 970 Ft.

Állványt persze másfélét is választhatsz, létezik alapból magasabb (az ötméteres Centaure Classik 75 990-ért), olcsóbb (a Centaure 3in1 25 990-ért), variábilisabb is (a Centaure Multi+ 5in1 69 990-ért).

Kőzetgyapot vs. polisztirol

Ökölszabály, hogy a homlokzati hőszigetelés vastagsága legalább tíz centiméter legyen, ennyi szinte biztosan kell, hogy egy régi ház megfeleljen a korszerű elvárásoknak, ráadásul a szigetelőanyag csak egy része a költségeknek, a munkadíj állandó, így sokkal hatékonyabb jóval vastagabb szigetelést feltenni nem sokkal több pénzért.

Felmerülhet a kőzetgyapot vs. polisztirol kérdés is. Mindkettő jó megoldás, a legfontosabb, hogy bármelyiket is választod, minőségi termék legyen. A polisztirol olcsóbb, megbízható, de a kőzetgyapotnak van néhány előnye a magasabb árért cserébe: nem ég, jobb a hangszigetelése, és jobb a páraáteresztő képessége is.

Bárhogy is döntesz, a falak szigetelése önmagában nem sokat ér az ajtók, ablakok cseréje nélkül.

Ajtó-ablak helyzet

Ez a legköltséghatékonyabb felújítás, vagyis a legolcsóbb, és a legnagyobb energia megtakarítást eredményezi. Esetenként a hagyományos faablakok hézagainak profi szigetelése ugyanolyan hatékony, mint a többrétegű üveg, de persze ha mindenáron cserélni akarsz, zavarba ejtően sokféle thermo ablakot. Ma már léteznek három rétegű, hét légkamrás ablakok is, 0,5 W/m2K hőáteresztő képességgel, ami kétszer hatékonyabb az idén, új építésű lakások esetében életbe lépett minimális követelménynél.

Ez már egy elég masszív szigetelés

Jellemzően a nyílászárók cseréje százezres nagyságrendű tétel, vagyis egy komolyabb felújítás áraihoz képest elenyésző, mégis nagyon sokat lehet vele nyerni.

Energetikai tanúsítvány

Ha már az egészet végigcsináltad, érdemes készíttetni egy energetikai tanúsítványt. Nem kerül sokba, viszont pontosan felmérheted, mekkora előrelépést jelentett a felújítás, és mennyivel ér többet az otthonod, másrészt egyszerűen jó érzés egy kemény nap végén egy kényelmes, korszerű otthonba hazatérni.

Mi a BAUHAUS kínálatából vettünk állványozási tippeket, ahol a fentieken kívül számos más hasznosságot találsz állványügyben.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.