Felejts el mindent, amit a lakásfelújításról gondoltál!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Jó, mindent azért ne, de az biztos, hogy mostantól teljesen mást kell értened alatta, mint eddig. Mutatjuk is, miért.

Néhány éve belevágtunk egy kis belvárosi lakás felújításába. Ment is a dolog, de mostanra nagyjából úgy vagyunk vele, ahogy sok, felújításban megfáradt harcostárstól hallottuk:

még egyszer biztosan nem csinálnánk végig.

Elképesztően körülményes és fárasztó volt, és bár extra kínok nem értek bennünket, az megtörtént, hogy a külvárosi barkácsboltból egy kisautó csomagtartójában hazafuvarozott, majd egyesével a negyedikre felcipelt járólapra lazán rámutatott a szaki:

Vettünk egy hatalmas levegőt, aztán végigcsináltunk az egészet: járólapok vissza a kocsiba, vissza a boltba, csere újakra, szállítás, pakolás. Szép lett a lakás, felújításunk azóta sem volt, viszont mindig van mit csinálni. Adódik másik lakás, családban, havernél, bárhol. Nekünk most épp vidéken, ahol nem egyszerű beröffenteni a hétvégi házat a hosszú tél után.

Illetve dehogynem egyszerű. Sokkal egyszerűbb, mint néhány éve volt. A Bauhaus Drive-in arénája óriási segítség.

Most nem kellettek járólapok, de az sem lett volna gond: van itt minden, ami nehéz, sok helyet foglal vagy sok kell belőle. Mindenféle téglák, cementek, építési fák, lécek, ablakok, ajtók.

Sőt, nekünk vidékre fa kellett, fűteni való fa. Mi a megoldás? A lehető legegyszerűbb: bezúztunk autóval a tényleg sportcsarnok méretű Drive-in Arenába (Dunakeszin, Maglódon és Szigetszentmiklóson van még ilyen), nem kellett parkolóhelyet keresni, még a finoman szólva tekintélyt parancsoló Ford Ranger Predator is elveszett a térben, sőt bőven ki tudtuk kerülni egymást más autósokkal is. Ami azt illeti, még 3,5 tonnás teherautóval is bemehettünk volna, de hát jóból is megárt a sok.

A többi meg, akár egy laza reggeli bevásárláskor: megálltunk a tüzelőanyagoknál, és hopp feldobtunk a platóra néhány rönköt, fabrikettet, meg gyújtóst.

Merő szórakozásból megnéztünk pár dolgot, hogyan nyelné el a Ford brutális pick-upja, fűnyíró viszont tényleg kellett, de hát elég kényelmesen elfért a hasított fa mellett. Rendelni, szállíttatni, a nyaraló környékén bénázni ugyanezzel a feladattal? Ugyan már! A Drive-in pontosan olyan célratörő, mint a jelmondata:

 

Tehát nem kell parkolóhelyet keresgélni, a választék nagyon gazdag, csak az nincs, amit nem keresel, megveszed, ami kell, a kijáratnál fizetsz, aztán huss, akár meg sem állsz vele hazáig/a nyaralóig/haver lakásáig.

Nekünk ugyan nem volt rá szükségünk, de

vannak extrák is:

kölcsönözhetsz gépeket, olyasmit, amit szíved szerint egyszer használnál az életben, de kétszer soha. Bontókalapács. Talajfúró. Ugye, ugye? Másrészt ha egy egész házat építesz, a kocsi megtelik téglával, és már csak egy kis plusz hely kellene, ingyen kölcsönözhetsz utánfutót is. Sőt, kérhetsz szaktanácsot, meg reménykedhetsz kedvezményben, ha nagyobb tételben vásárolsz.

Apránként elhordhatsz mindent az építkezés fázisai alatt, méghozzá pofonegyszerűen. Mondjuk ha túl vékony járólapot veszel, azt itt is vissza kell vinned, de ebben mi már most tudunk segíteni: legalább öt milliméter vastag legyen, különben hamar elkopik, vagy azonnal reped, törik, amikor ráesik valamilyen nehezebb tárgy.

Szinte sajnáljuk, hogy nem egy komolyabb felújításba futottunk bele, mert ilyen körülmények közt legalább annyira bulinak tűnik, mint melónak.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.