A zöld jövőért az otthonodban is sokat tehetsz, mondjuk is, hogyan!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A környezet védelmét kis lépésekben is el lehet (kell) kezdeni. Képzeld el, hogy tudatosan spórol vizet és energiát minden háztartás, köztük a tiéd is. És ez abszolút nem lehetetlen.

Azt mondja a kisördög, hogy a környezetvédelem azért jó, mert nem csak trendi lehetsz vele, de egy csomót spórolhatsz is.  És túl azon, hogy zöldnek lenni létfontosságú, valóban vannak járulékos előnyei is. Például a spórolás. Meg az, hogy

bámilyen nagyszabású, fellengzős téma, a környezet védelmét nagyon kicsiben is elkezdhetjük.

Mindjárt otthon, akár a legelemibb szinten is. Mondjuk is a tippeket, mivel tehetsz egyszerűen a környezetedért!

Engedj be minél több természetes fényt, ahol pedig világítani kell, használj LED-fényforrásokat. Hosszabb az élettartamuk, ma már mindenféle színárnyalatban kaphatóak, és jóval kevesebbet fogyasztanak minden korábbi égőfajtánál.

Ezen felül ma már találni elképesztően dögös dizájn LED-eket is: ezeknek szinte kimutathatatlan a fogyasztása, ugyanakkor nagyon feldobják a lakásodat, ráadásul ha kiegészítő fénynek, hangulatvilágításnak kell, összehasonlíthatatlanul olcsóbb is mondjuk egy hagyományos asztali lámpánál.

A legtöbb energiát szigeteléssel foghatjuk meg, de még a kisebb beruházásokon is rengeteget foghatunk. Ha egy-egy háztartási gépet cserélni kell, válasszunk A+++ fogyasztásút, amivel egy hűtő akár száz kW-ot is megtakaríthat évente. És akkor képzeld el, hogy az új mosógép, mosogatógép és porszívó is fele annyit fogyaszt, mint a mostani, és mindez összeadódik!

Hasonló az indukciós főzőlap is, ami jóval hatékonyabb bármilyen korábbi technológiánál, nem mellesleg nyáron nem fűti fel a konyház feleslegesen.

Meglepően sokat foghatunk a fürdőszobán is. Egyrészt néha van lehetőségünk több természetes fényt beengedni, másrészt ott is lehetnek háztartási gépek, harmadrészt a csapokra felszerelhetünk fémszövetes szűrőt, más néven perlátort, ami levegővel dúsítja a vizet, így mintegy 30 százalékkal csökkentheti a vízfogyasztást. A leghatékonyabb a zuhanyzás, méghozzá egy takarékos zuhannyal - de az is sokat számít, ha fogmosáskor, arcmosáskor elzárjuk a csapot a műveletek közt.

De a fürdőszobában (vagy a tőszomszédjában) még mindig marad tartalék - rengeteg vizet megtakaríthatsz a vécével is.

Itt van mindjárt a Grohe Solido, ami egy komplett szett, falsík alatti WC-tartállyal, nyomólappal, csészével, ülőkével. Könnyen, szerszám nélkül szerelhető, de mégsem ez a lényege, mégcsak nem is az, hogy sokkal könnyebb tisztán tartani a helyiséget, hanem

a Grohe kettős öblítőrendszere akár ötven százalékkal is csökkentheti a vízfogyasztást.

Ugye az esetek többségében nem kell a tartály összes vizét lezúdítanod, itt pedig van erre beépített opció: hat helyett csak három liter vizet használ. Na most ezt szorozd be napi sok alkalommal.

Ezen kívül a Grohe zajvédelemmel is ellátott, az érte elkért 58 990 forint pedig nagyon gyorsan megtérül.

Azt persze elismerjük, hogy nem lehet mindig mindent az utolsó cseppig kihasználni, de attól még választhatsz egy normális wc-csészét, mint amilyen a Koral csupán 26 990 forintért.

Ha mégis valami extrábbra vágysz, de nem csak a vízzel és az árammal, hanem a pénzzel is spórolni akarsz, akkor tökéletes választás a Camargue Empire, ami mindössze 29 990 forint, cserébe már dizájnos, falra szerelhető, modern.

A Simena 2 dizájnos darab, nem drágán

De az is lehet, hogy valamilyen szerelési, felújítási munka során ráesett egy súlyos fémszerszám a csészére, ami megrepedt vagy letört belőle egy darab - ilyenkor egyszerűen irány a szaküzlet, ahol potom 8490 forintért megkapot a Simena 2-t, és már viheted is boldogan haza.

Oké, ez utóbbiak már nem feltétlenül a környezetvédelemről szólnak (na, mondjuk a vizuális környezet védelméről), de attól még fontos, hogy ott is rendben legyen minden, ahová a király is gyalog jár!

Mi a BAUHAUS kínálatában találtuk a tippjeinket, ahol azonban a WC-csészéknek úgyszólván végtelen tárházát láthatod, amit pedig nem, az talán nem is létezik!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.