Berlin 2020-tól teljesen befagyasztja a lakásbérleti díjakat
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az elmúlt tíz évben kétszeresére növekedtek a bérleti díjak, Berlin ezért jogi lépéseket tesz a megengedhető lakhatás felé.

2008 és 2019 között 40 ezerrel növekedett Berlin lakossága, az albérletárak pedig megduplázódtak, írja a Reuters és a BusinessInsider. A kormány ezért úgy döntött, hogy 2020 januárjától öt évre befagyasztják a bérleti díjakat: nem lehet emelni 2025-ig a lakások havi bérleti díját. Hogy elkerüljék azt, hogy a tulajdonosok még a törvény életbe lépése előtt idén durván felhúzzák az árakat, a törvény már 2019 június 18-tól életbe lép a már bérbeadott lakásokra.

A probléma nem újkeletű és nem csak Berlint érinti; Németországban például München, Frankfurt és Hamburg is szenved a nem megengedhető lakásbérleti díjaktól. Szintén elég siralmas a helyzet Hongkongban, vagyis talán az egyik legsiralmasabb, ugyanis minimum 200 ezer lakos kényszerül rá, hogy a hírhedt koporsólakásokban lakjon (ablaktalan, szűk, borzasztó kapszulalakások).

- nyilatkozza a DZ Bank AG képviselője egy kutatási jegyzetben.

A helyzet Magyarországon, és kifejezetten Budapesten is elég siralmas: 2018 végére 87%-al növekedtek meg országosan az albérletárak: átlagosan minimum 150 ezer forintért lehet havonta kivenni (egy nem luxusszínvonalú, sem pedig hatalmas) lakást – ez a legtöbbeknek a jövedelmük minimum 40-50 százalékát teszi ki.

A legnagyobb bajban az egyetemisták/fiatal felnőttek vannak, valamint az alacsonyabb jövedelmű családok, akik albérletet keresnek – emellett bárnimemű szabályozás nélkül az albérlők ki vannak szolgáltatva a tulajdonosok kényének-kedvének, akik gyakran feketén adják ki a lakásokat és akkor emelnek a bérleti díjon, amikor csak szeretnének, a bérlő pedig valós szerződés nélkül aligha tehet bármit.

Szóval itthon sem ártana elgondolkozni egy, a berlini bérletidíj-befagyasztáshoz hasonló döntésen vagy olyan más jogi lépéseken, amelyekkel megállítható a bérleti díjak (fizetésekhez párosítva) szürreális növekedése. Mindenesetre addig is kíváncsiak vagyunk, hogy sül el Berlinben ez a lépés.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.