Elérte a plafont a lakásépítési kapacitás
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Plusz az átadott, új lakások tekintetében is, úgyhogy egy elég érdekes stagnáláshoz értünk.

A lakásépítési piac elérte a plafont az átadott, új lakások számát és az építőipar kapacitását tekintve. Az első félévben országszerte 6472 új lakóingatlanra adtak ki használatbavételi engedélyt, ez gyakorlatilag stagnálást jelent éves összevetésben, derül ki az ingatlan.com újlakás-piaci összefoglalójából. A friss adatokból az látszik, hogy a lakásépítések a maximumon pörögnek, a kapacitás- és munkaerőhiány miatt azonban nem tud nagyobb fordulatszámra kapcsolni a piac. Viszont érdemes megjegyezni, hogy a lakásátadások nem egyenletesen alakulnak, minden évben az utolsó három hónapban ugrik meg a számuk és ez az idén is várhatóan így lesz.

Növekedés a vidéki nagyvárosokban

Az is kiderül az adatokból, hogy az új lakóépületekben átadott lakások 51 százaléka családi házban, 40 százaléka többemeletes, több lakást magában foglaló házban található, 4,2 százalékuk pedig lakóparkban kapott helyet. Az új lakások piacán egyre komolyabb a vidéki ingatlanok aránya. Ezt mutatja, hogy országos szinten stagnálás volt, viszont a megyei jogú városokban 10 százalékkal nőtt az átadott új lakóingatlanok száma.

Az új családi házak piacát egyébként segíti ugyebár a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) is. Az eddigi adatok alapján az új lakóingatlanoké a főszerep a felvett támogatások összegét nézve. A rendszer 2015 júliusi indulásától idén májusig összesen 312 milliárd forint támogatást kaptak az érintettek. Ennek a kétharmadát – 209 milliárdot – új lakás vásárlására építésére vagy vásárlására fordította összesen 33 ezer család.

Meglódult a családi házak piaca

Az új lakásba költözők egy része nem szeretne építkezni, hanem eladó családi házat, esetleg sorházban vagy ikerházban lévő ingatlant keres. Az idén folytatódott és látványosabbá is vált a növekedés ezen a piacon. Az év első hét hónapjában országszerte több mint 3 ezer családi-, iker- vagy sorházban található új lakóingatlant hirdettek meg eladásra, ez pedig 63 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

Mennyit kell adni egy családi házért vagy sorházi lakásért?

Az elemzés szerint idén júliusban a budapesti új családi házakat átlagosan 681 ezer forintos négyzetméteráron kínálták, a sorházaknál 568 ezer forint, az ikerházak esetében 594 ezer forint volt az átlagár. A megyeszékhelyeken az új családi házakba 445 ezer forintos négyzetméterárat kell fizetni, a többi városban pedig 491 ezer forintért kínálják ezeket az ingatlanokat.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.