Észak-Koreát többen is a világ legszörnyűbb helyeként emlegetik – nem véletlenül. A hátborzongató közállapot „konzerválódásának” fő oka a dzsucse ideológián alapuló államrendszerben keresendő: a központosított politikai és katonai erő kint, a mindennapokban, a rendszer tudatkontroll-gépezete pedig bent, a „fejekben” tesz folyamatosan rendet.

Észak-Koreában a 90-es évek óta nagyjából kétmillió ember halt éhen. Az alapvető emberi jogokat nem tartják tiszteletben, mintegy féltucatnyi kényszermunkatáborban nagyjából 200 ezer polgár sínylődik, és ez az a hely, ahol egy gyermek (puszta meggyőződésből és kötelességtudatból) beárulja a munkatáborból szökni készülő anyját és bátyját, majd jutalmul végignézheti a kivégzésüket. Az itteni embereknek semmilyen valós ismeretük nincs a külvilágról, egy a hatalom által megkreált álomvilágban élnek. George Orwell 1984 című sikerregényében leírt szavai tökéletesen körvonalazzák a jelen rideg és kegyetlen észak-koreai valóságát:

„amíg nem ébrednek öntudatra, nem fognak fellázadni, s amíg fel nem lázadtak, nem ébredhetnek öntudatra.”

És akkor így, hogy megvolt a bevezető, ugorjunk is jelen történetünkhöz. Nemrég ugyanis fotók kerültek ki az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun rezidenciájáról, és ahhoz képest, hogy a lakosság jelentős része mélyszegénységben él, az utóbbi szűk harminc évben pedig 2 millióan haltak éhen, valami elképesztő luxusban él. Mondjuk, valahol nem lepődünk meg. Egyébként felvételeket a nagyközönség az elmúlt időszakig nem láthatott Kim Dzsongun házáról – főleg nem az enteriőrről –, a képekhez pedig kommentár már nem igazán szükséges. Miután végignézted a képeket, vesd össze ezzel az összeállítással.

Aktuális:

És ezt olvastad már?
Ez a fekete konténerobjektum igazából egy vagány nyaraló Chilében