Ki akarna légkondira gondolni, mikor a sálját hurkolja? Kábé senki, viszont mégis azt javasoljuk, hogy pár légkondis dolgot végy fontolóra, mert nem csak nyáron és nem csak melegben lehet hasznos!

A nyári hőségriadók elmúltával alábbhagy a klímaberendezések iránti kereslet, de ha igazán előrelátó vagy, az őszi hónapokra időzíted a jövő nyári felkészülést és most szerzel szakembert a készülék karbantartására vagy épp beszerelésére. Ha van otthoni légkondid, jó, ha tudod: hűvös estéken és reggeleken fűtésre is használhatod a készüléket!

Szakik és szennyeződések

És miért érdemes a légkondival akkor foglalkozni, amikor az ember már előássa a téli sapit? Azért, mert tavasszal vagy kora nyáron könnyen előfordulhat, hogy – amint ez az utóbbi években mind gyakrabban történik sajnos – nem lesz olyan klímás szakember, aki ne lenne jó előre betáblázva, azaz aki belátható időn belül el tudná végezni a munkát.

Ha tehát jót akarsz magadnak, a karbantartást a garanciális idő lejárta után se hanyagold el, hiszen így érhető el a hatékony, energiatakarékos és biztonságos működés, valamint a hosszú élettartam. Könnyű belátni, hogy a beltéri egység eltömődött szűrőivel és a poros, szennyezett kültéri egységgel nem csak az egészségedet teszed kockára: a rosszabb működési hatásfok miatt magasabb villanyszámlára is számíthatsz, nem beszélve a feleslegesen nagy terhelés miatt gyorsabban elhasználódó alkatrészekről, amelyek igencsak borsos szervizszámlát eredményezhetnek.

Sok tulajdonos nem gondol bele abba, hogy a kültéri egységekben milyen mennyiségű szennyeződés rakódhat le. Nem is kell különösebben poros levegő ahhoz, hogy az egység lamelláit eltömítsék az óránként 1200-1500 köbméter átáramoltatott levegőből lerakódó szennyező anyagok.

Fűthetsz klímával is

A csípős reggeleken és a hidegebb estéken lehet, hogy már te is szeretnél egy kis meleget a pecóba, viszont, mivel a házközponti fűtés beindítása a többség szavazatán múlik, nem biztos, hogy a távhőszolgáltató is így gondolja, és az is kétséges, hogy egy-egy ilyen alkalomra érdemes-e beindítani a cirkót. Általában a korszerű monosplit – azaz egy kültéri és egy beltéri egységgel rendelkező – klímákat 0 Celsius fokig jó hatékonysággal használhatod fűtésre, de akár -25 fokig is helytállhatnak.

Melegség-app

A jó hatékonyság ebben a vonatkozásban azt jelenti, hogy fagypont feletti külső hőmérséklet esetén olcsóbb lehet a készülék üzemeltetése, mint ha bekapcsolnád a hagyományos gázfűtést, ezért egy modern hűtő-fűtő klíma ideális választás lehet nyaralókba, hétvégi házakba is. A klímák azonnal szolgáltatják a meleg levegőt, nem kell várni arra, hogy átmelegedjenek a hét közben lehűlt falak, vagyis a víkendházak tavasszal és ősszel is kényelmesen használhatóvá válnak. Ha pedig wifi-vezérléssel látták el a berendezést, már az odaúton bekapcsolhatod egy appal, így már tuti, hogy kellemes meleg fogad a nyaralóban.

És ezt olvastad már?
Lebegő álomrezidencia a hawaii lávamező fölött